obal alba

Jaromir Löffler & jeho kapela

Jaromir Löffler & jeho kapela

Vlastní náklad / 2022
Žánry: jazz
MMR101
LP 649 Kč

O ALBU

LP obsahuje české verze písní Billa Witherse, Etty James, Gila Scott-Herona či Sixta Rodrigueze. Jako vzpomínka na textaře a Löfflerova přítele Vladimíra Čorta vznikla nová verze nahrávky Já tě zaklínám, kterou v šedesátých letech nahrál Löffler s kapelou Flamingo.

Jméno zpěváka Jaromíra Löfflera znají jen skuteční odborníci na tuzemský soul. Koncem šedesátých let zpíval se skupinou Flamingo s Marií Rottrovou v tuzemské mekce soulu, jíž byla Ostrava. Po roce 1968 však emigroval a žije v Švýcarsku. Až na konci roku mu vyšla skutečně reprezentativní LP deska.

Ani v emigraci Löffler na hudbu nezanevřel, ale měl ji jen jako koníček. Až v druhé dekádě nového tisíciletí se pravidelněji vracel na tuzemská pódia, kde ho často doprovázeli členové olomoucké skupiny Bluesmen, u níž začínal, než přešel do Flaminga.

I když Löffler sám skládá, na desce se představuje ve známých soulových a rhythm´n´bluesových do češtiny přetextovaných hitech. Najdeme mezi nimi I Put Spell On You (Já tě zaklínám) od Screamin´ Jaye Hawkinse, Rainy Night In Georgia (Noční déšť jde Georgií) od Tonyho Joea Whitea, kterou proslavil Brook Benton, a Bentonovu vlastní skladbu I ´ll Take Care Of You (To ti slibuju).

Písně jsou mu blízké a dobře v nich vynikne jeho zachraptělý hlas a osobitý projev. Löffler sice není vypjatý křikloun jako bluesový zpěvák, jako Bog Joe Turner či Hawkins, ale není ani medový crooner, lámající vemlouvaným hlasem ženská srdce. 

Známým skladbám dokázal vtisknout vlastní pojetí, což je patrné u Já tě zaklínám, které není tak divoké jako originál, i když mu nechybí ostří. Löfflerovi jsou přece jen bližší baladičtější skladby, v žádném případě však není sladký, jak ukazuje jeho podání Gershwinova jazzového standardu Summertime (Letní ukolébavka), tedy v písních, které jsou mu bytostně blízké a ve kterých dobře vynikl jeho lehce zachraptělý hlas.

K dobrému dojmu přispívá kvalitní doprovodná kapela, tvořená zkušenými studiovými hudebníky, kytaristou Danielem Novotným, Adamem Novotným, střídajícím piano s hammondkami, baskytaristou Přemyslem Matějovicem a bubeníkem Matoušem Holienčinem. Aranžmá jsou propracovaná, tradici ctí, ale dávají jí moderní háv. Se zpěvákem si dobře rozumí, takže není ani patrné, že Löffler nahrával zpěvy v Curychu, zatímco kapela natáčela v Praze, vše do sebe zapadá.

Rok vydání: 2022



MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Jazz

obal alba

Lesní zvěř

Lesní zvěř
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Jazz Famelija

Aven bachtale
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Sato-San To a Oskar Török a Jaromír Honzák

Salep
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 149 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Portico Quartet

Portico Quartet
Dostupné varianty
CD 399 Kč
LP 729 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×