obal alba

Nebe je zatažený - Sou pastýři - MP3 / FLAC

Filip Topol

Indies Scope / 2019
Žánry: alternative
26645151
MP3bitrate 256-320 kbps 99 Kč
FLACbezztrátová komprimace, MP3 přibaleny zdarma 149 Kč

O ALBU

Záznam ze dvou koncertů legendy české alternativy Filipa Topola nabízí vzpomínku na jednu z nejoriginálnějších osobností české hudební scény a vychází pod názvem Nebe je zatažený. Zpěvák, pianista a autor řady písní a textů většinu svého hudebního života strávil se svojí kapelou Psí Vojáci. Filip Topol byl znám jako vynikající improvizátor a řada písní zněla na každém koncertě jinak. Repertoár jeho dvou sólových koncertů z přelomu milénia tudíž nabízí nejen hity jako Žiletky nebo Chce se mi spát, ale také řadu překvapivých momentů v každé písni a neopakovatelnou atmosféru vystoupení.

 Komplet Nebe je zatažený vychází ve verzi 3CD a v digitální verzi pouze jako dvoj album. První album nese název Sou pastýři, druhé Neklidná noc. Bonusový třetí disk s V záři už nikdy netanči je sestavený převážně z instrumentálních kompozic a improvizací. Nahrávka bude pokřtěna na speciálním koncertě „Sbohem a řetěz“ 12.6. v pražském Lucerna music baru.

 

Filip Topol vlastně začínal jako zpěvák za pianem. Poprvé se představil publiku 22. dubna 1978, necelé dva měsíce před svými třináctými narozeninami, na Hrádečku u Václava Havla. Největší díl tvůrčí práce nezpochybnitelně odvedl v rámci skupiny Psí vojáci, založené krátce poté. Ostatně zformoval ji na míru svým skladbám či písňovým cyklům. Skladby Žiletky, Sbohem a řetěz, Chce se mi spát či Nebe je zatažený se staly ikonickými hity hned několika generací. Ale jeho paralelní samostatné hraní má logiku. Nejen logiku „úspornou“, také uměleckou.

 

Záznamy sólových koncertních nahrávek Filipa Topola (1965-2013) zpřístupňují jednu důležitou, svébytnou podobu hudebníkova a básníkova světa. Většina skladeb je sice známa hlavně díky nahrávkám a koncertům Topolovy domovské kapely Psí Vojáci. Ale na sólových koncertech Filip Topol nabídl své písně v provedení, jak sám říkal, „nejniternějším a nejosobnějším, nezaštítěném nějakým kolektivem.“ Hity v podání osamoceného autora pochopitelně vyznívají jinak. Tiše i nahlas, konejšivě i dramaticky, decentně i intenzivně, něžně i hrubě, odevzdaně i vzdorně, bezvýchodně i s nadějí, rozvolněně i hutně. Mnohdy vše najednou. Přitom však stejně přesvědčivě jako se skupinou. Potřeboval-li Filip Topol jako interpret dosáhnout patřičné expresivity, dokázal to i bez výbušnosti a tahu kapelové rytmiky či dalších nástrojových barev.

 

Mnoho nejúžasnějších momentů v kompletu Nebe je zatažený nabízí improvizované instrumentální pasáže. Ať už vycházejí z tématu konkrétní písně, z předem připravené kadence, z klasicizující citace nebo z momentální nálady, ukazují další z velkých talentů Filipa Topola: Improvizační. Navíc mu krom nadání nechyběla ani erudice, ke které mu určitě pomohlo studium klávesových nástrojů a barokní hudby, ale hlavně školení muzikantským životem a cit pro místa, situace a nálady v publiku. Jeden z varhanních recitálů Filipa Topola už zpřístupnilo vinylové LP. Vystoupení Psích vojáků zdokumentovalo hned několik živých alb. Sólové verze písní a klavírní pódiové fantazie ovšem vycházejí v ucelené podobě poprvé. Obrázek jedné z nejzajímavějších osobností, která vyšla z prostředí undergroundu, zase získal na plastičnosti.


SKLADBY

ukázka název stáhnout cena zdarma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Alternative

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Vladimír Václavek a Iva Bittová

Bílé inferno
Dostupné varianty
CD 269 Kč
MC 79 Kč
MP3 149 Kč
LP 899 Kč
FLAC+mp3 199 Kč
WAV+mp3 249 Kč
obal alba

Květy

Jablko jejího peří
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Květy

Myjau
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
LP 549 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×