obal alba

The Vole - hraboš hrdina (CD-MP3)

Vlasta Třešňák

Galén / 2012
Žánry: mluvené slovo
G12035
CD 225 Kč

O ALBU

Nadšení čtenáři pohádek o hraboších a jejich osudech si brzy vyžádali i zvukovou podobu své oblíbené knihy. Pro vydání ve formátu audioknihy namluvil autorský výběr textu Jan Hartl v domácím studiu Vladimíra Merty, který se ujal hudební režie. Téměř čtyřhodinovou nahrávku doplnilo hudebními miniaturami improvizované trio ve složení: Vlastimil Třešňák, Jan Štolba a Vladimír Merta.

Díl první
 
1. Udatný hraboš Luboš
 
2. Sir Baden-Powell
 
3. Lubošovi rodiče
 
4. Hlubočepský marast
 
5. Boženka z Pastoušky
 
6. Raut na radnici
 
7. Karlínský tunel
 
8. Morda Svrba
 
9. Lenka Dvaculíková
 
10. Svatební den
 
11. Planďák a Dylina
 
12. Svatební cesta
 
13. Vynálezec Jára
 
14. Fógl a Kohout
 
15. Ach, ti disidenti!
 
16. Konečně Karlín
 
 
 
Díl druhý
 
17. Udatný hraboš Víťa
 
18. Na place
 
19. Pišta Langoš
 
20. Mistr Androš Lysohlávka
 
21. Udatný Icik Karpeles
 
22. Ve Waltrovce
 
23. Hostinský Valcha
 
24. Sochař Pablo Pakoš
 
25. Halalí!
 
26. Pondělní schůzky
 
27. Bazén v Podolí
 
28. V Technickém muzeu
 
29. Průvodce Drobnej
 
30. Odkrývka betonu
 
31. Pololetní prázdniny
 
32. Staré bělidlo
 
33. Setkání s Michnovou
 
34. Na zámku
 
35. Záchranný útěk
 
36. Kiosek U splavu
 
37. Myslivec Švarc-Adamita
 
38. Rožeň na mýtině
 
39. „Kde je muflon?“
 
40. Krtek Muller, blbečci…


Recenze

JAN HARTL ČTE THE VOLE, KONOPNÉ POHÁDKY VLASTIMILA TŘEŠŇÁKA
 
 
 
Jako svérázný dárek k novému školnímu roku vychází první audiokniha nakladatelství Galén, pohádkový příběh Vlastimila Třešňáka s česko-anglickým názvem The Vole - hraboš hrdina. Interpretace se originálně zhostil Jan Hartl. iDNES.cz přináší ukázky ze tří kapitol.
 
Když tato kniha známého písničkáře v závěru loňského roku vyšla, vzbudila mimořádný ohlas. Vlastimil Třešňák, někdejší hvězda folkového sdružení Šafrán, malíř, spisovatel a nyní převážně rocker, se pohádkovým motivům nikdy nevyhýbal. Znalci jeho díla opatrují vydání novely ...a ostružinou pobíd koně, románem Evangelium a ostružina se autor k tématu i příběhu po letech vrátil, ale skutečnou pohádkovou knihu vydal až tentokrát.
 
Příběh knihy, mající podtitul Z cyklu Konopných pohádek, se nedá dost dobře popsat. A jedině ten čtenář, který se do četby ponoří a přistoupí na nabídnutou hru, to je rozmotávání smyček, odhalování drobných pastí a skrývaček, které autor marnotratně trousí po celé knize, ocení, jak autora asi psaní bavilo. Kniha se neodehrává za notně obehranými devatero řekami a devatero horami, nýbrž v pražských Hlubočepích a okolí.
 
A pak se v lednu 2012 sešlo ve studiu Vladimíra Merty několik osobností, aby knihu přenesly do dalšího rozměru. Člen činohry Národního divadla Jan Hartl knihu svým přednesem proměnil ve čtyřhodinový umělecký zážitek. Hudebně se k nahrávce přidalo i velmi neobvyklé trio: sám autor Vlastimil Třešňák na bicí, uznávaný básník, kritik a jazzman Jan Štolba s tenorsaxofonem a jako třetí i režisér natáčení Vladimír Merta, ač fenomenální kytarista, překvapivě pouze na tamburínu.
 
Ondřej Bezr


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Mluvené slovo

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×