Blanch

Ako šestnásťročná sa odmietla vydať komerčnou cestou a spolupracovať s veľkým vydavateľstvom. Chcela sa vyvíjať po vlastnej línii a nechať svoju tvorbu prirodzene vyzrieť. Reč je o talentovanej slovenskej speváčke a skladateľke Blanch, ktorej debutový album Delusion v týchto dňoch vychádza vo vydavateľstve Slnko Records. Zakladateľkou skupinyBlanch je skladateľka, speváčka a gitaristka Bianca Macková. Z pôvodne sólového projektu sa počas troch rokov vyprofilovala stála štvorčlenná zostava, a tak sa zo speváčkinho umeleckého mena stal názov kapely. Ešte pred vydaním debutu zarezonovala na hudobnej scéne so skladbou Over Hills v reláciách Demovnica a Osmička Rádia_FM. Za rok 2018 si vyslúžila nomináciu v dvoch kategóriách ankety Radio_Head Awards a v rámci udeľovania cien ju podporila nadácia Advance Investments, ktorá jej prispela na tvorbu albumu. Tohtoročné leto prinieslo sériu koncertov na menších a stredne veľkých slovenských festivaloch. Aktuálne Blanch koncertuje sólo i s kapelou, rozšírenú formáciu dopĺňajú Dominik Špuler (bicie), Marek Votruba (klávesy) a Jakub Kolesár (basgitara). Motívom a podnetom k jej debutovej nahrávke Delusion, ktorú uvádza na trh vydavateľstvo Slnko Records , bol pocit falošnej nádeje a ilúzie, skladby však nie sú striktne melancholické. Album tvoria aj povznášajúce a energické piesne vyjadrujúce šťastný koniec vyvstávajúci z poučenia sa a schopnosti posunúť sa ďalej.


"Skladanie piesní bolo pre mňa ventiláciou negatívnych pocitov, ktoré som zo seba v určitom období potrebovala dostať. Vždy však pieseň skladám tak, aby nehovorila iba o jednom konkrétnom zážitku, ale aby si v nej každý našiel niečo svoje. Stretávam sa s tým, že si niekto skladbu pretočí na svoj vlastný problém a napriek tomu to dáva dokonalý význam," opisuje Bianca Macková.



Na albume Delusion sa odráža obdobie hudobného hľadania vlastného štýlu mladej autorky, ktorá je inšpirovaná folkom, popom, jazzom i soulom. Na nahrávaní sa podieľali skúsení hudobníci

Filip Hittrich

,

Ajdži Sabo

a

Ladislav Végh

. So súčasnou kapelou nahrala záverečnú skladbu

Behind

, ktorá je akousi bodkočiarkou a obzretím sa za debutom. Vznikla v spolupráci so spevákom a gitaristom Milanom Andrém a je koncepčným premostením k ďalšej tvorbe.


ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×