Tomáš Vtípil

Tomáš Vtípil (* 24. března 1981 Brno) je český hudební skladatel, multiinstrumentalista (především houslista), performer, zpěvák, člen několika hudebních uskupení rozličných žánrů, autor filmové a scénické hudby, hudební producent.

Vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Na housle se naučil hrát v Lidové škole umění. Vymýšlí však různé alternativní způsoby, jak na ně hrát – používá je jako rytmický nástroj, jezdí po strunách klackem.
Se svými texty vyhrál celostátní kolo soutěže Slam poetry 2004.

Vtípilovy hudební začátky jsou spojeny se spoluprací s brněnským básníkem Jaroslavem Erikem Fričem. Tvořil a vystupoval také s Martinem Evženem Kyšperským a dalšími v uskupeních Čvachtavý lachtan a cs zvuk, obě tyto skupiny vyhrály soutěž Unijazzu Malá alternativa.[1] Dalším – dosud funkčním – hudebním projektem je "komorní hardcore-chanson duo" che, v jehož rámci Tomáš Vtípil vystupuje s akordeonistou a básníkem Radimem Babákem.

Aktuální hudební projekty[editovat | editovat zdroj]V současné době je významná především Vtípilova spolupráce s legendární undergroundovou skupinou DG 307, s níž nejen pravidelně koncertuje, ale je také výhradním autorem hudby jejího alba z roku 2013 s názvem Životy? Nebo bludné kruhy?, jež je odbornou kritikou velmi dobře přijímáno. Hlavní postavu DG 307, básníka Pavla Zajíčka, hudebně doprovází též na jeho literárních čteních.

Dalším Vtípilovým stálým hudebním projektem je "pouliční šraml" Urband, akustické trio zaměřené na interpretaci městského folkloru, blues, jazzu a šramlu. V této skupině Vtípil působí jako zpěvák a houslista. Kapela vznikla v roce 2002 se záměrem praktikovat busking v ulicích měst (odtud název), v současné době je však Urband častým hostem hudebních klubů a různých festivalů v celé ČR i v zahraničí. Přesto se ke svým "pouličním" kořenům ráda hlásí a k buskingu se občas vrací.

S německým raperem Maxiliánem Bilitzou (pseudonymem Niemand), se kterým se seznámil na workshopu v Holandsku, kam Vtípil jel jako vítěz Slam poetry, nahrál album Neuland's a dosud s ním příležitostně vystupuje.

Na bázi improvizace a multižánrové syntéze je postavena spolupráce s jazzovými hudebníky Radimem Hanouskem a Ivanem Manolovem v prostě nazvaném uskupení Trio Vtípil–Manolov–Hanousek.

Z poslední doby lze zmínit též velmi výrazný Vtípilův vklad na albu Buskers Burlesquers folk-rockového písničkáře Marcela Kříže.

Sólová tvorba[editovat | editovat zdroj]Tomáš Vtípil se rovněž výrazně uplatňuje v rámci své sólové koncertní a performativní činnosti v oblasti elektroakustické hudby, improvizace a autorského textu. V roce 2010 vydal sólové LP Do Not Eat – Throw Away.  V roce 2013 mu vyšlo split LP se skupinou Frequently Asked Questions nazvané RRRRRR/ FAQ. Další sólové album plánuje vydat do konce roku 2013.

Mezi počiny z poslední doby patří dvojnásobná autorská účast na mezinárodním festivalu Expozice nové hudby v produkci Filharmonie Brno. Pro ročník 2013 složil na objednávku tohoto festivalu orchestrální/ sborovou skladbu Nápěvy domova.

Dále lze zmínit účast na expozici Membra Disjecta for John Cage ve vídeňském MuseumsQuartier či realizaci hudebně-vizuální instalace Spinne Stime v Leipziger Baumwollspinnerei ve spolupráci s výtvarníky ze skupiny Moire.

Scénická a filmová tvorba[editovat | editovat zdroj]Samostatnou kapitolu představuje Vtípilova autorská tvorba na poli scénické a filmové hudby. Za hudbu k filmu Pouta režiséra Radima Špačka byl nominován na Ceny české filmové kritiky 2010 a Českého lva.

Významná je rovněž spolupráce se zpěvačkou Monikou Načevou. Jejich společným dílem je hudba k baletu Gustav Klimt inscenovanému v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (premiéra 27. září 2013).

V roce 2013 Vtípil složil a živě provádí hudbu pro experimentální představení Edge režisérky Petry Tejnorové v koprodukci Nové scény Národního divadla Praha a Studia Alta. Živě prováděnou hudbu též v poslední době složil například pro pohybově-žonglérské představení Pythagoras Pro polské performerky Marty Kuczynské v produkci JAMU. Obdobným způsobem spolupracuje také s brněnským tanečním souborem Filigrán.

Vtípil dále složil hudbu k představení Divadla U stolu Tajbele a její démon od Isaaca Bashevise Singera (režie: Antonín Přidal) Je podepsán i pod hudbou k představením Putin lyžuje a Domovní requiem Divadla Líšeň.



ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×