Míková Marka

Všestranná umělkyně, která si rozumí s punkovou kapelou i loutkovým divadlem, divadelní režií i improvizovanými dětskými představeními v nemocnicích.
Po maturitě na gymnáziu v Praze v roce 1979 pracovala jako nápovědka a poté elévka Divadla Vítězného února (dnes Klicperova divadla) v Hradci Králové.
V roce 1981 nastoupila jako pomocná síla v pražské nemocnici Na Františku.
Roku 1983 absolvovala v Praze Lidovou konzervatoř (divadlo u Ivana Vyskočila) a pokračovala studiem režie a dramaturgie na katedře loutkářství Divadelní fakulty AMU (absolvovala autorskou inscenací Matky).
V letech 1987–1996 pracovala jako režisérka v pražském loutkovém divadle Minor (Karkulín ze střechy, Paví král, Létající ryba, Bajaja, Dlouhý, Široký a Bystrozraký). V Branickém divadle později vznikla autorská inscenace Podzem a v dalším pražském divadle Rubín inscenovala hru podle románu J. Bunyana Poutníkova cesta (1999). V letech 1999–2001 působila také v Rádiu Limonádový Joe jako "moderatizátorka" a pracovala v programovém časopise 14. Učí na Vyšší odborné škole herecké, věnuje se loutkoherectví a pracuje jako režisérka dabingu. Je jednou z organizátorek a hereček projektu Loutky v nemocnicích.
Hrála v několika televizních filmech, např. Robinsonka (1974) či Jak se budí princezny (1977).
V letech 1980–2000 hrála na klávesy a baskytaru ve skupinách Plyn, Dybbuk a Zuby nehty, s nimiž natočila celkem pět alb. Je spoluautorkou knih textů Texty Plyn, Dybbuk, Zuby nehty a Poletíme. Zastoupena je v knize rozhovorů Otočila jsem hlavu tím směrem.
Její literární texty a poezie byly publikovány ve Tvaru.
Za baobabí Knihufoss byla v roce 2007 nominována na cenu Magnesia Litera.


Herecká filmografie
 1971 - Slaměný klobouk
 1974 - Robinsonka (režie: Karel Kachyňa)
 1977 - Jak se budí princezny jako Růženka (režie : Václav Vorlíček)
 1979 - Chvíle pro píseň trubky
 1980 - Krakonoš a lyžníci
 1982 - Setkání v Paříži (Gabi Kubach)
 
Knihy
 2001 - Roches a Bžunda
 2007 - Knihafoss
 2012 - Mrakodrapy, Argo, ISBN 978-80-257-0678-7

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna

příměstský tábor Brno