obal alba

Uma Mulher Na Cidade

MirAnda

P&J Music / 2023
Žánry: jazz, chanson
JARO4369
CD 349 Kč

O ALBU

Může být moderní hudba vycházející z tradice fada veselá, roztančená, kosmopolitní, a přitom neztratit kořeny? Může, dokáže vám to portugalská zpěvačka MirAnda.

Jistě, fado je původně žánr osudový, melancholický, nostalgický, řešící většinou témata vypjatá a neveselá. Ale nikoliv žánr izolovaný a zkostnatělý, který by postrádal schopnost vyvíjet se, fúzovat, umělecky žít. Ostatně ani „původní“ fado nepostrádalo veselé odstíny. O jak životné a pozitivní zřídlo inspirace jde odhalila také zpěvačka Marta Mateus (*1972, Lisabon), vystupující pod uměleckým jménem MirAnda. Mimochodem, našemu publiku nikoliv neznámá. Svoji hudební vizi, kterou s nadhledem nazývá fado-beat, nabídla Praze už v roce 2012. Tehdy jako členka kapely OqueStrada, se kterou vydala např. ceněné desky Tasca Beat (2009) a Atlantic Beat – Mad‘in Portugal (2014). 

Jak MirAndin fado-beat jednoduše popsat? Dejte důraz na latinskoamerické a kapverdské inspirace žánru, zvýrazněte rytmus, přidejte koření současného vkusného popu – a hotovo. Zdánlivě, tak jednoduché to zase není. Ještě to chce spoustu originality a energie, kterou zpěvačka do muziky vkládá. A odvahy překračovat předsudky, vzepřít se žánrovým puristům. Proč se také bránit vlivům šansonu či tradiční hudby sousedního Španělska, proč si nezazpívat vedle portugalštiny i francouzsky nebo španělsky? Vždyť i Lisabon, jehož kypící atmosféru a rázovité obyvatele MirAnda opěvuje, není jen hlavním městem fada. Je také metropolí přirozeně a sympaticky kosmopolitní. Umělkyně pak ráda zdůrazňuje, že ona sama je moderní kosmopolitní žena, v jejíž žílách koluje i krev angolského dědečka. Muzikantskou dráhu zahájila MirAnda v roce 2001 právě založením skupiny OqueStrada, jejíž výstižný a vtipný název vznikl složením slov „orchestr“ a „cesta“. Zpěvačka tím chtěla vyjádřit svůj pocit hudebního nomáda, „věčné migrantky ve vlastní zemi“. Vedle muziky se protloukala všelijak, v různých příležitostných zaměstnáních. A s nadhledem říkala: „Marta pracuje proto, aby MirAnda mohla zpívat.“ Nikdy však nepropásla příležitost na vystoupení v sebemenším baru, kavárně, na ulici, tržišti, v obchodech, v něčí zahradě či kdekoliv nalezla akusticky inspirativní prostředí. Píle a náruživost brzy přinesla výsledky. Z MirAndiny kapely se stal kult, který přesáhl hranice Portugalska. Ne, že by MirAnda zanevřela na malé scény a živelné hraní pro lidi třeba na venkovských veselicích, ale do itineráře turné přibyly i významné evropské festivaly. Mezi svoje největší úspěchy zařadila MirAnda také vystoupení OqueStrada v rámci koncertu při předávní Nobelových cen v norském Oslu v roce 2012.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Jazz | Chanson

obal alba

Lesní zvěř

Lesní zvěř
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Tim Eriksen a Folkové prázdniny

Northern Roots Live In Náměšť - FP 2008
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Jazz Famelija

Aven bachtale
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Sato-San To a Oskar Török a Jaromír Honzák

Salep
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 149 Kč
obal alba

Jaryn Janek

Ty lidi
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Portico Quartet

Portico Quartet
Dostupné varianty
CD 399 Kč
LP 729 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×