obal alba

Zbojnický tanec

Catastrofy

PHR Records / 2023
Žánry: metal
PH315
LP 499 Kč

O ALBU

Catastrofy na vinylu rozjíždí svůj Zbojnícky tanec

Možná někomu bude vrtat hlavou, proč punkový label PHR vydává album bratislavských thrashových stálic Catastrofy? Inu, je to jednoduché. V punku šlo krom hudby vždy i o nějaký přesah. Třeba sociální nebo o DIY přístup. V tomto ohledu to jde bratislavskému thrashovému komandu rozhodně mnohem lépe, než zástupu kapel, které si jen na něco hrají. Catastrofy sami sebe často označují coby zbojnický thrash, a o takto laděných raubířích víme, že jsou v historickém kontextu považování za bojovníky proti systému. A neznamená to právě onen ryzí punkový přístup? Prvotřídní album Zbojnícky tanec je tak originální výpovědí postavenou na slovenských thrashovo-zbojnicko-punkových kořenech. Najdete zde velkou porci ironie, sarkasmu, kritiky, ostrých metalových riffů i naléhavého křiku.

Kapela vznikla v roce 2005 a toto dlouhohrající debutové album vydala přesně po deseti letech existence. Byla to doba, kdy thrash metal celosvětově prožíval renesanci a nové kapely vznikaly jako houby po dešti. Přitom stále ještě fungovaly ty, které po dlouhá léta držely žánrový prapor, i když se jejich milovaný styl dostal mimo výsluní. Základy hudby Catastrofy můžeme hledat v sanfranciské thrashové škole, ale hoši k němu přidali nevídaný punc originality. O tom dozajista svědčí kombinace ostrého metalového zvuku a lidových námětů. Vznikla tak třaskavá kombinace chytlavých melodií a až dramaticky znějících změn tempa. Klasické rock´n´rollové základy jsou přiloženy do bublajícího melting potu, v němž se přetaví v drtící žár agresivity, muzikantského umu a neutichajícího slovenského temperamentu. Vše je ve výsledku podpořeno energickým nasraným vokálem doplněným parádními sbory. Takhle zní thrash jednadvacátého století.

Nahrávka natočená v oblíbeném studiu Shaark vychází na žluto-modrém vinylu, lisováno z původního masteru a samotný obal je mírně upravenou původní verzí. Albu rozhodně nechybí ostrost, humor a potřebný nadhled, snad proto je u fanoušků Catastrofy stále vyhledávaná a dodnes na sebe nabaluje nové posluchače. Bratislavští zbojníci jsou nejen znakem nikdy nekončící hudební rebelie, ale také jasným důkazem, že v množství undergroundových žánrů najdeme společné myšlenky a přístupy.

Skladby:

01. Anciáša, zmráka sa!

02. Zbojníci apokalypsy

03. Sedlák

04. Kazimír

05. Bastardi spoločnosti

06. Ančine cecky

07. Žabomyšie vojny

08. Na detskej oslave

09. Zapadám prachom

10. Krik a beznádej

Rok vydání: 2023


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Metal

obal alba

Titanic

Metalovej svátek živě
Dostupné varianty
CD 299 Kč
obal alba

Titanic

ON
Dostupné varianty
CD 179 Kč
obal alba

Eclipse

Intimate Letters
Dostupné varianty
CD 179 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Titanic

Soumrak Titánů
Dostupné varianty
CD 179 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×