obal alba

Lucifer's girl

Eridu

Vlastní náklad / 2013
Žánry: hard rock
ERIDU01
LP 499 Kč

O ALBU

Pokud máte rádi kapely jako Pink Floyd, Black Sabbath nebo Beatles, poslechněte si naší nahrávku. Najdete v ní hodně společného a přitom něco nového. Nahráli jsme ji na původní nástroje a původní technologií. To není počítačová napodobenina rocku, to je originál. Nic podobného v poslední době nevzniklo, protože nahrávat analogově do magnetofonu je drahé a náročné jak po stránce technické, tak hlavně po stránce umělecké. Nic nelze upravovat, dolaďovat, kopírovat, rovnat, doplňovat. Přitom jedině analogové nahrávání vytvoří zvuk, jaký měly kapely šedesátých a sedmdesátých let.

Kapela ERIDU se rozhodla vytvořit nahrávku tak, jak nahrávaly rockové legendy v sedmdesátých letech minulého století. Použít stejné nástroje, stejné mikrofony a hlavně místo počítače vícestopý magnetofon. O svém projektu a poslouchání hudby hovoří kytarista a zpěvák Jan Krajník. Vyrostl jsem na klasických rockových nahrávkách, takže je asi přirozené, že jsem chtěl udělat něco podobného. Bohužel jsem se dostal k nahrávání až začátkem devadesátých let, a to už většina studií přecházela na počítačové nahrávání. Nahrávání do počítače vás zákonitě přivede ke zcela jinému výsledku, než když nahráváte do magnetofonu. Pokud chcete vytvořit obdobné nahrávky, jako stvořili Beatles, Pink Floyd a další kapely z této doby, měli byste to dělat stejně, jako ony. Jinak je to podobné, jako byste obdivovali barokní malířství a chtěli vytvořit barokní obraz ve Photoshopu. analogová nahrávací technologie se vyvíjela přibližně sto let. Od Edisonova fonografu až k dvoupalcovým magnetofonům, které se používaly do konce osmdesátých let. Je to neuvěřitelně sofistikovaný systém, který vytvořil hudební vzory, které nezaniknou. Vše se v tomto systému orientovalo na prostý záznam zvuku. Základním prvkem byl hudebník. Stačilo ho prostě nahrát. Dnes je to jinak. To, co hudebník nahraje do počítače, je pouze zárodek, na kterém je nutno ještě dlouho pracovat. Hudebník už není tak podstatný, protože nahrávku stejně musí vytvořit technik, který má k dispozici nekonečné možnosti. Pro manažery a producenty jistě vítaná změna. To je jedna stránka věci. Ta druhá spočívá v tom, že analogový zvuk je prostě měkčí, příjemnější a přirozenější. 

Naše nahrávka je čistě analogová. Vychází v počtu 500 kusů a už tím je určitou raritou. Poslechnout si ji může pouze ten, kdo opravdu chce.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Hard rock

obal alba

Blues Pills

Blues Pills
Dostupné varianty
CD 369 Kč
LP 649 Kč
obal alba

Deep Purple

Infinite / 2017
Dostupné varianty
CD 249 Kč
obal alba

Deep Purple

A Fire In The Sky
Dostupné varianty
CD 399 Kč
LP 999 Kč
obal alba

Monster Magnet

A Better Dystopia
Dostupné varianty
CD 299 Kč
LP 849 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×