obal alba

Straight Songs Of Sorrow

Mark Lanegan

Mystic production / 2020
Žánry: rock
HVNLP178CD
CD 359 Kč
LP 549 Kč

O ALBU

Protřelý americký rocker Mark Lanegan a bývalý frontman skupiny Screaming Trees se tentokrát inspiroval vlastními vzpomínkami v projektu Straight Songs of Sorrow.

Nahrávku s názvem "Straight Songs Of Sorrow" tentokrát prezentuje jako sólovou - tedy nikoliv pod hlavičkou Mark Lanegan Band, pod níž vydal tu předchozí. Na novince se objeví řada hostů, mimo jiné Greg Dulli, Warren Ellis, John Paul Jones a Ed Harcourt. Patnáct skladeb nachází inspiraci ve zpěvákově životě a ve své podstatě je soundtrackem k jeho syrové autobiografii "Sing Backwards And Weep."

Skladby:

1. I Wouldn't Want To Say
2. Apples From A Tree
3. This Game of Love
4. Ketamine
5. Bleed All Over
6. Churchbells, Ghosts
7. Internal Hourglass Discussion
8. Stockholm City Blues
9. Skeleton Key
10. Daylight In The Nocturnal House
11. Ballad of A Dying Rover
12. Hanging On (For DRC)
13. Burying Ground
14. At Zero Below
15. Eden Lost And Found

Rok vydání: 2020

Po necelém půl roce vydává bývalý předák Screaming Trees další desku, na níž se vypořádává hlavně s vlastními démony a temnou minulostí. Mark Lanegan účtuje sám se sebou a nabízí autentickou směs avantgardního blues, jemné elektroniky, neurvalého rocku a vypravěčského sebeklamu.

Straight Songs of Sorrow je zatím nejintimnější Laneganova nahrávka. Nemalou zásluhu na tom má autobiografická knížka Sing Backwards and Weep, která se mu stala po textové stránce největší inspirací.

Nejtemnější období jeho života, kdy drogy a deprese se staly zpěvákovou každodenní noční můrou, nastínil už v otvíráku I Wouldn’t Want to Say, jímž dal jasně najevo, že tentokrát se bude jednat o jinou jízdu, nežli tomu bylo na předchozích počinech Gargoyle nebo Somebody´s Knocking. Zdánlivě nekonečný proud slov doprovází hypnotické bubnování a surreální synťácké podkresy.

Nečekané kytarové akordy s temnou grácií narušují a rozbíjejí písňovou strukturu. Hudba ale není beznadějná. Vyzařuje z ní láska i bolest, a to třeba v tracku This Game Of Love, kde Lanegana doprovází jeho žena Shelley Brien.

Řada skladeb pracuje po lyrické stránce s pochybnostmi, strachem, duševní prázdnotou, hudební doprovod ale pomáhá najít přirozenou rovnováhu. Skeleton Key je uhrančivým výkřikem zoufalství a sebeklamu, zároveň ale i ztělesněním boje proti temnotě a otroctví. Prchavý dvouminutový portrét společnosti v Hanging On (For DRC), temnáKetamin ve strhujícím tempu, mučivý soundtrack Stockholm City Blues s prořídlými kytarami a romantickým patosem dotváří Laneganovu poezii, v níž něžné emoce bojují se skutečnou hrůzou a malým sebevědomím.

Mark Lanegan umí na jedničku manipulovat s klasickými bluesovými strukturami. Kombinuje staré gospelové vypravěčství s rockem, zároveň si můžete vychutnat práci s miniaturním počítačovým syntetizérem Organelle, který je zodpovědný za většinu hravého a mnohorozměrného zvuku.

Martin Hošna

https://frontman.cz/mark-lanegan-uctuje-tanci-se-smrti-vlastnimi-demony


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×