obal alba

Give a Glimpse of What Yer Not

Dinosaur Jr. a J Mascis

Bertus / 2016
Žánry: rock
5228525
CD 379 Kč
LP 559 Kč

O ALBU

Americké kultovní kapela Dinosaur Jr. se na novém albu neustále vyvíjí a nachází nové postupy a příběhy v písničkách. Na druhou stranu podvědomě vnímáte, že zůstává pořád stejná – taková, jakou jste si ji zamilovali.

 

Vztahy uvnitř Dinosaur Jr. občas připomínají dobu ledovou, která zapříčinila zánik jejich zvířecích jmenovců. I přesto ale pionýři lo-fi alternativního rocku pokračují ve třetí etapě své existence s železnou jistotou a bez náznaku katastrofy na obzoru. Give a Glimpse of What Yer Not prodlužuje poslední období, započaté comebackovou deskou Beyond, na celých devět let. Na jejich poměry dlouhá doba, vezmeme-li v potaz, že Dinosaur Jr. jsou především kytarista a zpěvák J Mascis s basákem Lou Barlowem – dvě silná skladatelská ega kolidující nejen na umělecké frontě. Právě proto jejich první setkání netrvalo déle než pět let. 

Mascis jako strohý, nevyzpytatelný a občas trochu cynicky smýšlející generál diriguje směr kapely, se kterým se introvertní a citlivý Barlow ne vždy dokázal ztotožnit. Vzájemné rozepře vedly k vyhazovu Barlowa v roce 1989 a oba se znovu setkali až v roce 2005. Z nedávno zveřejněného rozhovoru na Bandcamp Daily plyne, že se na interview s novináři spolu sejdou jen zřídka a se stejně malou pravidelností mluví i mezi sebou. Bubeník Emmeth „Murph“ Murphy prý často figuruje jako prostředník jejich konverzace. Přesto si Dinosaur Jr. od svého posledního reunionu konzistentně udržují kvalitu, díky které patří desky z pozdního období k tomu nejlepšímu, co kapela vydala. 

I když je Give a Glimpse of What Yer Not z větší části Mascisovo dílo, jsou to právě Barlowovy songy, které vyvádí jejich hudbu z komfortní zóny. Syrová balada Love is… je koncentrátem melancholie a shrnutím všeho, čím Lou Barlow jako osobnost vlastně je, závěrečná Left/Right pak zní jako jeho kultovní sideprojekt Sebadoh. Barlow dokazuje, že si zaslouží více prostoru, než který mu Mascis nabízí, a zároveň ospravedlňuje své minulé touhy po větší skladatelské svobodě.  

J Mascis udržuje Dinosaur Jr. v pomyslném stavu setrvačnosti. Songy Goin Down nebo Tiny ještě oživují punkovou živelnost starých nahrávek a nedílnou součástí celé desky jsou i minutová sóla s legendárním zvukem Mascisova jazzmastera. Oproti předešlé desce I Bet On Sky je novinka výrazně popovější, místy pomalejší a často i monotónnější. Mascis klade větší důraz na silnou melodii, přináší však už jen minimum invence. Dinosaur Jr. se vzdalují ostrým hranám a plují v klidném středním proudu alternativního rocku. Dinosaur Jr. se hudebně posunuli jen minimálně. Přesto se dostali do fáze, která ujišťuje o tom, že alespoň do doby svého dalšího rozpadu žádnou špatnou desku nevydají a láska k hudbě spojuje i ty největší protiklady. 

Autor:  Jakub Šponer

Hodnocení: 70 %
Dinosaur Jr. – Give a Glimpse of What Yer Not 

http://www.rozhlas.cz/radiowave/deskatydne/_zprava/deska-tydne-dinosaur-jr-jsou-spokojeni-ve-sve-komfortni-zone--1641580

11.album (2016)

Skladby:

1 Goin Down
2 Tiny
3 Be a Part
4 I Told Everyone
5 Love Is...
6 Good to Know
7 I Walk for Miles
8 Lost All Day
9 Knocked Around
10 Mirror
11 Left/Right

Rok vydání: 2016


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT Rock

obal alba

Květy

Střela zastavená v jantaru
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Budoár staré dámy

Dobrou noc, světlo
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Prouza

V tichosti
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
obal alba

Frames a Glen Hansard

The Cost
Dostupné varianty
CD 225 Kč
obal alba

Okrej

Je to důvod
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 99 Kč
obal alba

Jarret

Jarret sobě
Dostupné varianty
CD 249 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×