Antologie moravské lidové hudby 1 a 2 - E15


obal alba

Antologie moravské lidové hudby

Antologie CD 1 - Horňácko
Available on
CD $ 10.02
MP3 $ 4.42
FLAC+mp3 $ 6.66

will be available in english soon... Czech translation follows

Hudební mapa folklorní Moravy bez bílých míst


Mezi první sběratele nahrávek autentického hudebního folklóru patřil Leoš Janáček, kterému na začátku 20. století přestaly stačit notové zápisy ve zpěvnících a prohlásil, že „jediným materiálem pravého vědeckého zkoumání může býti jen živá píseň lidová“. Ta však není jen studijní materiál či relikvie pro patrioty.

Kromě módních, pro západní svět exotických počinů jako byla Buena Vista Social Club se zvukovými pohlednicemi z batistovské Havany, však lidová hudba v žebříčcích není konkurencí pro popové hvězdy a velcí vydavatelé se k ní proto alespoň u nás chovají macešsky.

Situaci zachraňují malé firmy a nadšenci, jejichž práci nová Antologie moravské lidové hudby nejenom shrnuje, ale také přibližuje hudební veřejnosti.

Čtyřdisková edice, kterou sestavila publicistka Helena Bretfeldová, zachycuje současnou tvář lidové písně a volně navazuje na 2CD Proměny v čase: Tradiční lidová hudba na Moravě ve 20. století, jež v roce 2001 vydal renesanční Jiří Plocek. První z alb mapuje Horňácko, druhé dolňácké regiony kolem Uherského Brodu a Uherského Hradiště (díly věnované zbytku Dolňácka a severněji položenému Valašsku se objeví na začátku prosince).

Deskám zůstala z maximální hrací doby malá rezerva a obě obsahují tři desítky nahrávek, na nichž se vedle Věry Domincové, Vlasty Gricové, Františka Okénky, bratrů Holých a dalších velkých hlasů podílely nejznámější cimbálové muziky s primáši dvou generací včetně mistra Martina Hrbáče. V bookletu najdete ke všem jménům medailonky i geografické vymezení regionů s jejich hudebními charakteristikami. Každý z disků staví na katalozích více než deseti vydavatelů, mezi nimiž figurují i obecní úřady a cimbálovky, jež si profilovou desku vydaly samy.
Z moderního světa už hudební folklor z velké části vymizel a třeba v Čechách se omezuje pouze na Chodsko. První díly antologie podávají slyšitelný důkaz, že Morava patří k požehnaným územním celkům, kde stále žije.
Antologie moravské lidové hudby 1 a 2

Vydavatel: Indies Scope Records, 2011
Hodnocení: 90 %

http://magazin.e15.cz/kultura/hudebni-mapa-folklorni-moravy-bez-bilych-mist-721369


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×