Salep - Kristina Bílá - www.musicserver.cz


will be available in english soon... Czech translation follows

Ó, jak sladký to nápoj!
Že neznáte Sato-San To? Tak si tohle jméno rychle zapamatujte. Pražské seskupení vydalo na podzim minulého roku první oficiální desku "Salep". Je plná příchutí, které nemusejí lahodit každému. Svým stylem si ale tito tři mladíci mohou podmanit českou klubovou scénu. Nevěříte? Tak čtěte dál...


Salep je tradiční nápoj Blízkého východu, zejména arabská specialita. Tekutý salep svou konzistencí připomíná řídkou bílou kaši. Není to ale jediný salep na světě - stejně se totiž jmenuje i novinková deska pražských čarodějů Sato-San To. Ti se zrodili v roce 2008 jako projekt Tomáše Heriana a Oskara Töroka, jenž si doma hýčká dva zlaté Anděly v kategorii jazz a world music. Svůj debut "Skinny" vypustili hned čtyři měsíce po svém založení (můžete jej nalézt na jejich Bandzone profilu zdarma ke stažení - jak je ostatně poslední dobou zvykem). Časem se rozrostli o baskytaristu Jaromíra Honzáka, s jehož asistencí se vrhli na nahrávání další placky.
Tvorba alternativní trojice je sice také směsicí všeho možného, avšak zmíněné nelichotivé slovo "kaše" rovnou vyhoďte ze slovníku. "Salep" nabízí nekonečné množství rozmanitých melodií, které uvolní vaši mysl. Sestava svoji tvorbu tituluje jako "experimentální jungle-ambient s orientálními vlivy". "Co to proboha je?" napadne vás. Jenže po poslechu novinky Sato-San To zjistíte, že to je jediná a přesná charakteristika, jakou lze desku onálepkovat.
První polovina dvanáctipísničkové kolekce se ubírá v optimistických rytmech, kde dostávají prostor hlavně trubky. Teprve až se songem "Alibaba" se ponoříte do temnějších a zároveň "útočnějších" prostor. Lávkou mezi těmito dvěma odlišnými vodami je kytarově vypiplaná "Uppsala", v níž si zahostoval Petr Zelenka. Tento lehoučce odsamplovaný mezník si můžete vychutnávat celých šest minut. Trio mladíků celkově volí delší stopáže, na nichž se můžou pořádně vyřádit. Příznivci jungle zhltnou svižnou pecku "Mahatma", jež člověka konečně přiměje i k pohybu. Právě ona osmá píseň přenese posluchače z dosavadního myšlenkového pobytu v čajovně do halucinogenního doupěte. Transformaci dokončí skvělý "Somellier" a zanechá fanoušky v příjemném transu.
Trubka, klávesy, kontrabas, bicí a šikovný pomocník sampler stačí k tomu, aby vznikla deska bohatá na rozličné rytmy."Salep" se neustále proměňuje. Ne všem budou jeho bifurkace příjemné, ale "pohodáři" si k albu jednoznačně cestu najdou. Sledování cesty prozatím neznámé kapely se do budoucna určitě vyplatí.

7/10

Kristina Bílá


http://musicserver.cz/clanek/34594/Sato-San-To-Salep/


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×