Godula - Petr Gratias - Deník Rovnost


obal alba

Tomáš Kočko & Orchestr

Godula
Available on
CD $ 8.00
MP3 $ 4.42
FLAC+mp3 $ 6.66

will be available in english soon... Czech translation follows

Kočko v obrazech osobité valašské hudební poezie

Tomáš Kočko a Orchestr připravili po pěti letech nové studiové album a zároveň zahájili v Brně svoje hudební turné. Koncert v Sále Břetislava Bakaly nabídl nevšední umělecký zážitek umocněný tím, že se na pódiu objevil i smíšený sbor Kampanela, jenž dodal jeho koncertu výrazný vokální rozměr a byl zároveň spojen s křestem alba Godula, které bylo také během večera představeno přítomnému publiku.
Tomáš Kočko (1972) je charismatickou osobností, připomínající Roberta Planta z Led Zeppelin, ale jeho osobitá image asociuje i krále německé výtvarné renesance Albrechta Dürera, která se nedá přehlédnout. Navzdory těmto příbuznostem zůstává Kočko normálním, příjemným, laskavým člověkem s výraznými pozitivismy, které ze zobrazují v jeho hudbě. Koncertní vystoupení bylo odehráno v sestavě Tomáš Kočko: akustické kytary, mandolína, viola, koncovka, buben, zpěv, Helena Macháčková: zobcové flétny, dvojačka, housle, vokály, Libuše Černá: viola, housle, vokály, zpěv, Michaela Lipárová: cimbál, zpěv, Kamil „Medvěd“ Tománek: kontrabas, vokály, Pavel „Bongo“ Plch: percussion, cimbál, vokály…. Účinkující zaujali hudebním výkonem, v němž se snoubilo instrumentální kouzlení s výtečnými hlasovými prostředky, které vytvářely hutný kompaktní dojem. Na jižní Moravu přivezli osobitý derivát valašské hudby, ovlivněný vibracemi pohanského folklóru, tajemnými obrazy z rodného regionu opředenými pověstmi a lidovou poezií. Hudba samotná je volnou syntézou folku, world music a sahá na hranice folk metalu. Je kreativní, lyricky procítěná, ale ve vypjatých momentech i emocionálně výbušná.
Album Godula (hora v Beskydech) v hudebním uchopení do značné míry navazuje na předešlý projekt Poplór, ale v tematickém pojetí se vrací k Hodovnici. Kočkovy hudební obrazy vedle jeho vlastních textů ozvláštnil valašský básník Bogdan Trojak. V jejich hudbě cítím přeneseně dotyk alba Led Zeppelin III v méně dravých asociacích, skotských folkrockových Steeleye Span, i další žánrovou pestrost. Jinak je to ovšem hudba svébytně nezávislá na jakýchkoliv trendových záležitostech současnosti. Propojení lidských hlasů  se stávajícím instrumentářem, ale i hostujícími muzikanty ve výsledném tvaru získává novou hudební estetiku výrazné úrovně. Skladby Za Welesa a Godovnica jsou nazpívány ve staroslověnštině, což dodává na album impresivní obraz tajemnosti šamanského obřadu,  za ostatní nejmenované je velmi silným příspěvkem píseň Ověnžok s aplikací kánonu a přírodně nádherných ženských hlasů, ale i emocionální Zahrada, s nepojmenovatelným napětím. Kočko a Orchestr nejen koncertně, ale i na přírodně tajemně impresivním albu Godula přinášejí nádherné vibrace dotýkající se lidské duše…
                                                               

  PETR GRATIAS – nezávislý hudební publicista


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×