Zvesela! - Milan Ducháček - ihned.cz


obal alba

TALIESYN

Zvesela!
Available on
CD $ 11.36
MP3 $ 4.42
FLAC+mp3 $ 6.66

will be available in english soon... Czech translation follows


Pražští "Jethro Tull", kapela Taliesyn, hrají pochmurné písně zvesela

Skupina nesoucí jméno bájného irského barda Taliesyna pokřtí dnes večer v pražské Malostranské besedě své druhé album Zvesela! Hudba občas připomene Pražský výběr či divočejší polohy Toma Waitse.
reklama


Není v Česku zřejmě soubor, který by se s takovou lehkostí pohyboval mezi hospodským popěvkem a jazzovým laškováním, mezi irskou baladou a pinkfloydovsky vznosnými momenty. Základní charakteristikou novinky nazvané Zvesela! je právě prolínání stylů. Nikoli náhodou bude kmotrem desky hudební průzkumník Jan Spálený.

Zkušení muzikanti sdružení kolem kytaristy a zpěváka Jana Bičovského se drží kořenů, které tkví kdesi u The Pentangle a Jethro Tull, na desku však proniklo mnohé z jejich dalších působišť (například Neřež, Marie Rottrová, Bran aj.).


Túra pro britských ostrovech

Středovýchodní motivy či aluze na Karibik, slyšitelné na debutu Jižní Amnézie, nezmizely. Ustoupily však méně exotickým polohám a adaptacím skladeb posbíraných na toulkách po britských ostrovech.

Deska přes pochmurný obsah písní zní takřka poklidně. Rozličné flétny, syntezátor, bouzouki a v podstatě rockovou rytmiku se podařilo skloubit s kytarovým základem a v detailech ukrýt radost ze studiové práce.

Taliesyn v písních jako Sentimentality či Café poněkud podlehli vábení mainstreamu (přinejmenším v produkční rovině), aniž by se však vzdali momentů, jež připomenou Pražský výběr či divočejší polohy Toma Waitse.

V textech přetrvala česko-anglická dvojdomost a tak dobře napsané ohlasy moravského folkloru i parafráze irského a anglického folku jsou v Česku výjimečné.
Smutek zrajících třicátníků

Čtrnáct stylově rozdováděných skladeb má ovšem tématický středobod – totiž melancholii, ukrytou ve verších Jana Bičovského a Vojtěcha Jindry. Na desce není jediná pozitivní skladba. Jakoby autoři chtěli mezi krutou sebeironií a inovativními aranžmá polozapomenutých tradicionálů ukrýt smutek zrajících třicátníků.

Zdánlivě klišovitá témata lásky a smrti nabízejí v písních jako The Dead Travel Fast či Viselec nepřekvapivé, ale živočišně plné odstíny. Přesvědčivé vokální i instrumentální výkony s vyrovnanou produkcí pak činí výsledek přístupným velmi různorodému publiku, ačkoli si celek zároveň zachovává intelektuální i artistní výjimečnost. A to na české scéně opravdu není častým zjevem.

 Milan Ducháček

http://kultura.ihned.cz/c1-49864060-prazsti-jethro-tull-kapela-taliesyn-hraji-pochmurne-pisne-zvesela


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×