Light - maxim horovic - www.freemusic.cz


obal alba

Mashy Muxx

Light
Available on
CD $ 8.45
MP3 $ 6.66

will be available in english soon... Czech translation follows

S Mashy Muxx je to nelehké: hrají už sedmnáct let, takže by se o nich hodilo mluvit jako o matadorech, navíc když řeknu „crossover“, každý si představí nějaké béčkové Jolly Fucker and the Gulivers... Ale teprve při poslechu se ukáže, jak mladé máte uši.

Není crossover jako crossover, jak říkala moje babička: ten mameluk na motorce se jednou zabije, ale stejně je to největší fešák ve městě... Ona sice nebydlela ve městě, ale věděla o něm všechno, tak jako každý ví o rýmě nebo středověkém moru. Čím větší pospolitost, tím více chorob a zbytečných léků. Mashy Muxx jsou z těch potřebných, nikoliv pohřebných...

Vím, že znervózníte, když řeknu, že začnou vzdušným, pohodlným funkem J.A.R., proženou se místy, kde svého času operovali Eleison a hbitě zabrousí do jazzových uliček a z nich zase chutě do funky, tentokrát jásavé létavice. Během jediného, úvodního songu 5D.

Mashy Muxx se budou nejlíp popisovat spařenými klišé: zdařile kombinují rošťácké funky-rockové (až metalové!) pasáže s mimořádně funkčními jazzovými náladami, které nejen dokládají vyhranost a nástrojovou legitimitu, ale rovněž ukazují, jak se má zacházet se vzory a hudebními kořeny: nechat se inspirovat, ale hledat vlastní cesty. Je to dostatečně srozumitelné pro čtenářské potřeby?

Mashy Muxx jsou nebezpečně přesvědčiví. Je pravda, že když jsem považoval Eleison za špičku inovativního crossoveru, bylo mi teprve sedm, ale zpětně nemám pocit, že by se jim hodně kapel u nás kdy přiblížilo. (A o tom, že se dali znovu dohromady, aby dokázali RADĚJ NECHCI VĚDĚT CO, se bavit nebudeme, mlčím jako hrob.)

Proč budete mít rádi Mashy Muxx? Třeba pro acidové nebo free-rockové vyhrávky, které zdatně imitují elektronické taneční styly, drum'n'bass obligátně, ale taky dub v kombinaci s arabským crossem a foukací harmonikou. Song Desire korunuje metalový řev a můžete stokrát uvažovat, jestli je to ironie, nebo vzkaz kdysi-hardcorové kapele Slut. Skvělá, otevřená skupina, ale takových posluchačů je pomálu, nejsem škarohlíd, ať se zvedne první řada, která je i řadou poslední.

Taky pro vás můžu udělat to, že navařím něco čapkovského guláše, paralelně s kapelou, jak bizarní je kombinace dnes již zaniklého funky-ostravského Uhlí a trilobitního Dunaje s moderními nu-metalovými maskami, jakkoliv se to zdá neúnosné, nejednou se mi vybaví populární System of a Down, ale i Kamil Střihavka.

Hraje u nás někdo crossover v takovém rozpětí jako MM, když za něj nebudeme považovat kapely mutující jazz, ale zůstaneme u rockového základu? Víte proč se neodpovídá na řečnické otázky? Protože je to nejjistější. Mnoho politiků, občanova smrt...

75 %

maxim horovic

http://www.freemusic.cz/clanky/17336-mashy-muxx-light.html


Back
SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×