Umakartové - Jakub Pech - mestoprodeti.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Biorchestr – Umakartové: nevšední posluchačský zážitek
Třetí album skupiny Biorchestr Umakartové vychází v nezvyklém formátu CDG, tedy „Compact Desk Game“. Co to znamená? Limitovaná edice nahrávky v sobě originálně pojí desku a výtvarně zdařilou deskovou hru.

Aby se dnes v posluchači vzbudil zájem pro pořízení fyzického nosiče, musí se mu nabídnout buď něco navíc nebo alespoň poutavé balení. Biorchestr přesně tohle umí; album Papučka (2009) mělo přívěšek v podobě malé bačkory a reedice debutu Nos na stůl (2011, původně 2006 coby sólová deska Aleše Pilgra) vyšlo s bonusovým vinylovým singlem.

Novinka v tomto směru zachází zatím nejdál. Slovo „Umakartové“ neznačí, že by snad byl titul vyroben z tohoto materiálu, ale že se hraví posluchači, sejde-li se jich dva až šest, mohou po dobu trvání desky (41 minut) proměnit v tajemné bytosti Umakarty, jejichž smysl existence spočívá v ochraně domácnosti před roztržitým chováním lidských obyvatel. Zapnutá žehlička nebo sporák, puštěná voda – to vše je třeba vyřešit. Jedná se tedy o jednu z těch her, kdy se nesoupeří, ale naopak se táhne za jeden provaz.

A jak tedy záchrana domu probíhá? Čeká na nás 12 x 5 karet (vztahují se k dvanácti písním na albu), které mají prověřit náš mimický um. Na každé z nich je slovo, které někdo z hráčů předvádí a ostatní hádají. Výrazy se vyskytují v textech písní, což nám může posloužit jako nápověda. Na závěr každé písně, které necháváme přehrávač vybírat náhodně, bychom pět dílů měli složit do věty a tím problém vyřešit.

Pokud je toto vysvětlení příliš kostrbaté, doporučuji zhlédnout níže připojený návod, který pro posluchače natočili samotní muzikanti.

Že je Aleš Pilgr velký hračička je zřejmé každému, kdo ho viděl za bizarní bicí soupravou v kapele Květy. Zde se od bubnů odpoutává a dává průchod své multiinstrumentalitě a skladatelství. Naprosto bez předsudků se v Biorchestru potkávají akustické a elektronické nástroje (respektive na přebalu je u obou muzikantů uvedeno prostě „jiné nástroje“). Písně plynou jako by bez námahy a přirozeně.

Tím, jak je album Umakartové propojeno s hrou, otvírá dosti neobvyklý posluchačský zážitek. Hudba na klasickém CD člověka buď připoutává anebo spíš plní roli kulisy, ale málokdy vyžaduje jinou aktivitu a „námahu“ než je vyjmutí z obalu a stisknutí tlačítka „play“. A právě tímto vtažením se povedlo Biorchestru dosáhnout něčeho ojedinělého.


Autoři hry: Aleš a Jana Pilgrovi
Ilustrace: Jana Pilgrová
Počet hráčů: 2 – 6
Obtížnost: střední
Doby hry: 41 minut
Herní materiál: pravidla, 60 karet (5x12), 12 listů s texty, CD
Doporučený věk: 5+ nebo dle zvážení rodičů

Autor recenze: Jakub Pech
Hodnocení: 5/5


Odkaz na video návod: http://www.youtube.com/watch?v=6Axyov6P62o&feature=youtu.be

http://mestoprodeti.cz/cd-dvd/recenze-cd/2264-biorchestr-umakartove-nevsedni-posluchacsky-zazitek.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×