Šunen Savore - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kdo chce slyšet, slyší!

Ida Kelarová a její přátelé mají schopnost pocuchat člověku nervy. Dojmou k pláči, přinutí k několikahodinovému mlčení, navodí pohodu, přinesou radost, vyzvou k tanci nebo ke skoku… Pokud nevěříte, poslouchejte patnáctipísňové album Šunen savore (Slyšte všichni).

 

Možná se vám bude zdát, že vás někdo posadil na emoční horskou dráhu. Smutek, slzy, smích, smutek… Takhle to vypadá, když se hraje a zpívá srdcem! Světová hudba zrozená z romské krve umí čarovat s pocity posluchačů. Jak se to dělá? To ví jen Bohem políbení muzikanti a zpěváci. Mimochodem, tentokrát se jich v dílně SONO records sešlo čtrnáct.

Silná pěvkyně Ida Kelarová a kytarista Desiderius Dužda přišli do studia s písněmi, o jejichž dalším osudu během šesti nahrávacích dnů rozhodlo vyspělé muzikantské seskupení na dobrodružné cestě plné zajímavých improvizací a skvělých interpretačních výkonů. Tradicionalisté mohou jásat, protože tu zní zdánlivě obyčejný jazz (Sako džanel), který je všem zúčastněným velmi blízký a příjemný. Hlavním znakem celého díla je však naléhavost, příklad za všechny: skladba číslo dvě (Džava mange). Jeden se asi diví, jak jen „suché“ hlasy dokáží napřímit ochlupení na celém těle. Kdyby nějaké normální rádio hledalo hit pro odpolední blok, mohlo by sáhnout po písni Mire lava, ta by se totiž mohla líbit i emočně přitlumeným jedincům. Ale kdo ví, třeba by je dostaly do kolen i ty smutné housle v Sako džives.

Až budete citlivýma ušima zkoumat jednotlivé pasáže, dejte si pozor na akordeon, který obsluhuje Lelo Nika, srbský mistr žijící ve Švédsku. Zvláště v Šargi čik a v Soske mange naphenes předvedl něco, nad čím rozum zůstává stát. Jak říkám, kdo chce slyšet, slyší. A komu se to nepodaří, ten, bohužel, zůstane nepolíben.       


Hodnocení: 85  %
Jiří Karban

 

http://www.kultura21.cz/hudba/4771-sunen-savore-ida-kelarova




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×