Nese vám tú novinu - Luboš Mareček - ceskatelevize.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kouzlo lidových Vánoc mezi cimbálem a Biblí


Známé jihomoravské vydavatelství IndiesScope Records se věnuje hudbě již od roku 1989 a má na kontě řadu úspěšných alb.  V této hudební stáji vydávala třeba desky nezapomenutelná Zuzana Navarová. Nyní přichází vydavatelství s čistě vánočním projektem.  Je pravdou, že závěr roku už dávno nepatří křesťanským svátkům, jako spíše obchodníkům s nimi. O Vánocích se dá prostě prodat a zrecyklovat všechno včetně nejrůznějších kompilací donekonečna vršících vymleté vánoční hity.

Nová nahrávka Neseme vám tú novinu  v podání Cimbálové muziky Stanislava Gabriela z Babic je ovšem čestnou výjimkou.  Skupina mladých hudebníků z Uherskohradišťska, kteří se hlásí k odkazu dolňáckých cimbálových muzik, vznikla už před dvěma dekádami  a patří ke špičce moravského folklóru.

Na své páté desce  přináší cimbálovka moravské písně s vánoční tématikou proložené mluveným slovem známého herce Jana Přeučila, který čte Slova evangelia podle Lukáše. Nejde tedy o nahrávku muziky, kterou prostě stačí založit do přehrávače a pouštět si ji třeba jenom jako kulisy. Lidové tóny prostoupené mluveným slovem tady vlastně vytvářejí svérázně komponované pásmo, které si vyžaduje posluchačovu pozornost a účast.  Vzniká tady navíc zajímavé napětí mezi precizním čtením biblických úryvků  a ryzí folklorní hudby.  Proč padla volba na evangelistu Lukáše, to je jasné. Pouze tady je v Knize knih zpráva o zvěstování Panně Marii a také o pastýřích v Betlémě.

Nová deska, která podobně jako evangelia před posluchači rozbaluje onu radostnou zvěst ve střídání ženských a mužských písní, má zajímavou architekturu. Tvoří ji dva písňové bloky Příběh o zrození a Na koledě, které  jsou proloženy zmiňovaným čtením z evangelia. Přeučilův hluboký ale libozvučný řečový projev se nijak v konkurenci s krásnými ženskými hlasy zpěváků Kristýny Daňhelové  a Terezie Habartové nijak neztratí.


Pro laika bude tato vánoční nahrávka namnoze objevem neznámých lidových písní a nabídne opravdu zajímavý třičtvrtěhodinový zážitek. Pochválit lze také soustředěné  hudební výkony souboru i mužských zpěváků.  Zadní plán této produkce potom tvoří neokázalá radost z muzicírování, které je objevné a vzdálené opakovaným vánočním číslům.  Krásné dolňácké, ale i valašské písně jsou tady opravdu zajímavě naaranžovány a splňují  nejen poučený, ale vlastně i zcela současný přístup k interpretování lidové muziky.

Skladby nahrávky Neseme vám tú novinu  navíc ukazují,  že zúčastněná cimbálovka se dokáže perfektně vyrovnat se silným vánočním tematickým celkem. Že to prostě nejsou jenom muzikanti někde do sklepa a k vínu, kde se dá také hudebně i pěvecky semlet leccos.

Písně hlaholící o zvěstování a narození Ježíše Krista tady střídají známé i méně známé lidové koledy. Celek je ovšem zážitkem, který je nahony vzdálený kolovrátkovým rytmům vánoční muziky ze supermarketů ale skutečně čistým, osvěžujícm  a nápaditým douškem z lidového odkazu moravského regionu. Vše ještě podtrhuje  krásný papírový obal CD, na kterém stopy v zasněžené krajině vedou až k horizontu,  na němž  se košatí strom a kráčí silueta muzikanta s basou.

Luboš Mareček

http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/kultura/157505-kouzlo-lidovych-vanoc-mezi-cimbalem-a-bibli/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×