Faÿt - Music:pioneer - music-pioneer.net

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Čankišou jsou zpět s pátou deskou a každý už dnes ví, že je to deska výrazně rockovější než její předchůdkyně. Však to také kapela sama ohlašuje v průvodním textu na webu. Vynechejme dnes ale dohady nad tím, která tvář kapely je lepší a držme focus přísně nad aktuální nahrávkou “Faÿt”. Vzhledem k posunu kapely je totiž více než kdy jindy důležité, co nabídne její aktuální forma nově příchozím …

… už po několika posleších je to myslím více než jasné. Nečekaně velký drive, téměř koncertní nasazení už ve studiu a samozřejmě opět hromadu skvěle aranžovaných nástrojů, jejichž všechna jména by stěží identifikovala i kmotra Wikipedia! Ještě než ale začnete lapat prsty po zatoulané peněžence, měli byste vědět, že jsou zde i nějaká ta ALE. Začněme však tím pozitivním, čímž je bezesporu silný a vyrovnaný songwriting nové desky. Kapela nás postupně protáhne několika hudebními styly jako mokré prádlo mandlem, nechá nás nasát vůně cizích kultur a nakonec nás svým nasazením rozvlní jako vítr prohánějící se okolo prádelních šňůr. Je tady samozřejmě opět autentický obraz balkánských gipsies (“Vardusa Saza”), ale vzácností není ani originální variace na SKA (titulní “Faÿt”), trocha středomořského slunce (“Lavar Dy Sara” nebo “Give-saje-tave”) a mnoho dalších drobných inspirací, jako třeba výrazně rusky znějící pasáž v písni “Vardusa Saza”.

    "Erbenovské sběratelství samo o sobě stačit nemůže"

Jenže kroužit po světě a sbírat inspirace, to dnes zkouší kde kdo. Toto “erbenovské sběratelství” by kapele sladké hrozny pravděpodobně samo o sobě nepřineslo. Čankišou se ale dostávají na výsluní pozornosti především díky svěžímu zpracování typických motivů jednotlivých kultur a následnému profesionálnímu přetvoření ve vlastní režii. Musím říct, že přidaná kytarová hodnota desce po instrumentální stránce jednoznačně svědčí. Kapela tím svou tvorbu obohatila o další rozměr, aniž by musela na původních prvcích jakkoli šetřit. Výsledek zní nejen kompletně a přirozeně, ale díky rockovému pojivu také nebezpečně dravě. Pravda, třeba ve trojce “Khreyyy” to úplně nevyšlo (kapela na kytarový drive trochu hřeší a skladba zní v refrénech zbytečně monotónně), ale hned následující “Chabib Diare” ukazuje, kolik šťávy se dá z nového konceptu vyždímat.

Poslední zmiňovaný kousek odhaluje a za všechny ostatní skladby demonstruje další silnou stránky desky “Faÿt”. Tou je do detailu dotažený i ten nejmenší zvuk na desce. Vrstvení a doplňování se jednotlivých inštrumentů mě kolikrát baví snad i víc, než samotná muzikální stránky skladby. Kapele se daří nasazovat nástroje v pravou chvíli, aby tak vynikl jejich skutečný charakter. Vyzkoušejte třeba na výrazy bohatou devítku “Saz Ty Sera”, která se dlouho tváří jako typický Balkán obohacený o decentní struny, ale když se ke konci přidá dramatičtější “elektřina”, cítíte za zády najednou kroky mafie. Díky fantastické práci odvedené ve studiu i při masteringu je radost přehrabovat se jednotlivými skladbami a hledat skryté zvuky.

Ale teď - jednou jsme k nim dojít museli - jsou tu negativa. Jedno malé už jsem zmínil, občasná monotónnost, která vyjde najevo hlavně díky velice barevnému a živému okolí. Největší problém ale bude zřejmě s vokály. Pokud kapelu moc neznáte, dostanou vás první projevy ve skladbě “Faÿt” nejspíš pod stůl a váš generátor radosti se na okamžik zadře. Neskutečně suchý hlásek si nejde nepřiřadit k ještě sušší postavičce, to je prostě fakt. Na albu se postupně objeví spousta různých technik zpěvu i barev hlasu, ale vždycky se mezi nimi najdou takové, které byste jako “cool” prostě neoznačili (sloky “Lavar Dy Sara”). Na druhou stranu ale objevíte dostatek těch, které si ucho vychutná bez zadrhnutí, to je zase fér přiznat!

Takže nehledě na to, jací byli Čankišou dřív, jejich nová deska rozhodně stojí za to! Na české scéně se tyčí hezky vysoko a náš obdiv zaslouží nejen díky technické preciznosti, ale především pro svou hudební bohatost a živelný náboj.

Autor recenze: Music:pioneer

http://www.music-pioneer.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1001&Itemid=38




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×