Neslýchané - Milan Šefl - Týdeník Rozhlas

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Traband ušima i očima

Kapela Traband soustředěná kolem písničkáře Jardy Svobody patří k našim nejpilnějším – nejen počtem koncertů, které ročně odehraje, ale i co do četnosti, s níž odchází do nahrávacích studií zvěčnit nové písně. Rok po cédéčku Domasa nyní vychází už její osmé album Neslýchané! (vydává Indies Scope).

Vyhnout se při takovém autorském přetlaku jistému opakování hudebních či textových motivů je skoro nemožné a nové album to dokazuje. Není tu vlastně nic, co bychom v přibližném znění neznali ze starších desek – barvité příběhy postaviček z velkoměstské i společenské periferie skupina rozehrává s nápřahem klasického rockového bandu, jehož zvuk šperkuje archaické harmonium, dýchavičná tuba a tesklivá trumpeta jak vypůjčená z filmů Felliniho.

Nostalgie je vůbec výrazným prvkem alba. Už obálka bukletu prozrazuje fascinaci omšelými tranzistoráčky, zvuk přenosného „šumítka“ ostatně nahrávku otevírá, Traband – nostalgici z periferieabychom se hned v úvodní písni přenesli s lídrem Svobodou do jeho školních let a o kus dál se seznámili třeba s Paní z koloniálu, jež „do kvelbu třikrát pět vtěsnala snad celý svět...“ Podobné retro nálady kapele sluší víc, než co jiného – ovšem také to už posluchači dávno vědí.

Název nové desky Trabandu neodkazuje jen k nemnoha dosud „neslyšeným“ písním – pravého významu se dobereme při průzkumu bonusového DVD přiloženého do digipacku. Najdeme tu videoklipy starších skladeb skupiny přetlumočené protagonisty obrazového ztvárnění do znakové řeči. Před takovou solidárností jistě nesmeknou jen neslyšící.

 Milan Šefl

http://www.radioservis-as.cz/tydenik/31_porid.htm




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×