Neslýchané - Martin Višna - blog.denik.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Pouhý rok od vydařeného alba Domasa nezaškatulkovatelné vozítko Traband už veze nové písně. Kolekce Neslýchané! je zase trochu jiná, zároveň ale nese dostatek odkazů k minulosti kapely, snad aby posluchač nebyl při prvních posleších zmaten.

Než se však dostaneme k jedenáctce nových písní, je nutné zmínit, že posluchač v obalu najde kromě klasického CD také DVD, které je minimálně u nás unikátní. Obsahuje totiž dvanáct trabandích songů přetlumočených do znakové řeči. Už na internetu zveřejněné ukázky dávají tušit, že to bude nevšední podívaná (a „poslyšená“ samozřejmě). DVD však prozatím nemám k dispozici, takže o něm někdy příště.

Nicméně už se pomalu začíná objasňovat název nové desky. Když k tomu přidáme ještě fakt, že Neslýchané! je sbírkou příběhů reálných postaviček, snadno se člověk pomyslně přesune na pavlač anebo k rádiu, kterému podle Svobodových slov nové album vzdává hold. Ostatně praskání a šum ladění rádia se nese celou deskou, stejně tak jako před lety na desce Road Movie.

 
Vyčítat ale kapele, která každým novým kusem překvapí, že jí docházejí nápady, to ani náhodou. To by pak muselo vadit také, že Taková ženská svádí ke vzpomínce na dávnou Historku z podsvětí, že disco s jazzovou vsuvkou Takovej pán by zase mohlo vést ke gamblerovi Dušanovi nebo že Moji učitelé končí vyjmenovanými slovy, což by klidně mohlo být chápáno jako variace na text Dej mi, bože, dobrou ženou z Přítele člověka. To ale vůbec nevadí.

Spíše je trochu nezvyk ze začátku desky naslouchat dominanci hammondek namísto v posledních letech obvyklého harmonia, na druhou stranu právě úvodní Moji učitelé jsou na první poslech nejchytlavější písní. S přibývajícími odpoledny v trabandí společnosti si ale člověk osvojí více či méně snad všechny kusy - ať už Vetřelce s výborným naléhavě-hororově-plesnivým nádechem, nevěrnou Romeo a Julie po deseti letech nebo závěrečný Kámen v botě, který by ale možná více pasoval na Domasu (však také je staršího data).

Celkově se dá o desce Neslýchané! říct, že jde o příjemný poslech, který neurazí, pokud si člověk nemyslel, že Svoboda a spol. zůstanou na místě a přinesou druhou Domasu nebo zopakují starší Hyjé!, oproti kterým je ale novinka drobet klidnější a dle mého i krapet slabší. Krapítek. Ale pořád nadprůměrná a dobrá.

Hodnocení: 7/10

MARTIN VIŠŇA

http://visna.blog.denik.cz/c/193229/Recenze-Traband-Neslychane.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×