Domasa - Milan Tesař - Katolický týdeník

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Podle naší ankety Album roku 2010 se nejlepší deskou uplynulých 12 měsíců stal titul Domasa skupiny Traband. Přečtěte si naši recenzi a napište do diskuse, jak se Traband líbí vám. Nemění se na váš vkus příliš často? Nebo se vám naopak zdá stále stejný jako jednomu nejmenovanému účastníkovi naší ankety?

Fanoušci skupiny Traband si musí s každým novým albem zvykat na nový zvuk, nový styl, novou sestavu. Zatímco minulé CD Přítel člověka stálo a padalo s rozvolněnými melodiemi podpořenými zvukem harmonia, na novince Domasa se skupina vrací ke kytarovému zvuku, okořeněnému trubkou a tubou. Právě tubista Robert Škarda se po několika letech do kapely vrátil, a rozšířil tak dosavadní trio, které tvořili Jarda Svoboda (kytary, harmonika), Jana Kaplanová (harmonium, trubka) a Vašek Pohl (bicí).

Rockovější zvuk není jedinou změnou. Přítel člověka bylo album o vztazích: muže k ženě a člověka k Bohu. Domasa je abstraktní mozaika složená z konkrétních příběhů. Jarda Svoboda se jako textař opakovaně vrací k symbolům hory, řeky, krajiny a na jejich půdorysu načrtává nezřetelné kontury svého hrdiny. Je to hrdina z dávných dob, který se vydává „za světlem a za potravou, za dobrým lovem“. Hrdina, který vyčerpaný sleduje vlastní zkrvavenou stopu.

Jedním z nejdiskutabilnějších a současně nejsilnějších momentů alba je písňový epos Kalná řeka, příběh o nevěře a věrnosti, který autor uzavírá slovy: „A vy, jestli dokážete, suďte.“ V této písni se hrdina nakonec raduje z přírodní katastrofy, která „smetla půlku kraje“, a pomohla mu tak k novému začátku. Postavy ve Svobodových písňových příbězích jsou lidé bezbranní jako každý z nás. Touží být dokonalí a to se jim pochopitelně nedaří. „Kde člověk bere sílu vylézat hory, skály / Aby stanul na vrcholu a zjistil, jak je malý,“ ptá se Svoboda v písni Krajina v obrazech a ve skladbě nazvané příznačně Pálíš, doutnáš, nehoříš konstatuje: „Všichni tví rádcové a šarlatáni a lživí proroci / Ti neprozradí jak se zbavit tajných nemocí / Když tvoje srdce prázdný je jak vyjedená spíž.“

Domasa je album s vynikajícími texty, které nás jednak nutí přemýšlet, jednak nám dovolí kochat se z poetických obrazů, ať už je to vážka nad rybníkem, oko dravce nebo zasněžená krajina. Neméně zajímavá je však hudební složka alba, která se pohybuje na škále od kytarového rocku ve stylu Neila Younga přes vědomé přihlášení se k Bobu Dylanovi až po kombinaci hiphopu s melodickými vyhrávkami tuby. Část nákladu alba navíc vyšla v exkluzivním vydání s 60stránkovým bookletem. To vše dělá z novinky Trabandu mého adepta na domácí desku roku.

Milan Tesař

http://hudba.proglas.cz/detail-clanku/traband-domasa-recenze.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×