Jananas - AMV - magazin-lohas.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Přinášíme vám recenzi debutu skupiny Jananas s názvem Jananas, který vyšel pod labelem Indies na Silvestra 31. 12. 2010

Tak jako novinka tohoto tříčlenného uskupení mě naposledy oslovila CD skupin Jarret a Zuzana Navarová a Koa. Úžasné texty jsou místy velmi poetické, ke společnosti však výrazně, ale diplomaticky kritické. Rýmy plné dvojsmyslů vás nenechají v klidu. Každá píseň má jiné téma, se kterým si oba autoři pohrají opravdu do posledního zákoutí a slovními hrátky ho "vyberou" doslova na kost. Poetiku textů lze přirovnat k raným Kryštofům, Jananas však konstruují své písně naprosto promyšleně a precizně od prvního stavebního kamene až po korouhvičku na střeše, jakoby náhoda neměla vůbec šanci. Nepotřebují prázdné obraty, náplň jejich sdělení je většinou hned dvojitá. Kapela se navíc prostřednictvím svých textů dnešní době nevysmívá, ale velmi dobře ji popisuje a hledá v ní poezii, což je na naší scéně kousek poměrně vzácný.

 „Moderní“ texty tria Jananas jsou následně učesané do esteticky velmi příjemného hudebního hávu s poklidnou kytarovou i basovou linkou a několika ozvláštňujícími rify a nápady, které vždy jakoby zahřejí u srdce a odkazují právě k tomu dobrému českému folku. Netřeba elektronických psích kusů ani složitých melodií, občas se přidá jednoduché trefné perkuse a skutečný hudební zážitek je na světě. CD Jananas vaši duši kritikou společnosti nerozjitří, ale potěší, je jakoby smířené s naší dobou, o ní vypráví svou něžnou pohádku plnou zkratek, anglikanismů a současných všedních témat. Nebojí se býti vážné, ale nesklouzává k patosu.

Celkovou jiskřivou náladu tohoto debutu podporuje čistý, zvonivý a nijak „nevykřečovaný“ hlas Jany Infeldové, který pohladí, zařízne, osloví i vyburcuje svou přesnou intonací a krásnou světle medovou barvou.

3 krátké skladby JA, NA a NAS, kterými je jakoby „mimo mísu“ album prošpikováno, jsou dobře promyšlenými intermezzy, aby si posluchač odpočinul od ohňostroje slovních spojení, který smysluplně tryská ze všech ostatních písní.

Debut kapely Jananas by opět mohl přivést k tomuto příjemnému a hudebně přirozenému žánru i mladé lidi a folk by se konečně mohl stát plnohodnotným i pro ty posluchače, kteří pohrdají všemi Portami, Folkovými kvítky a „ožralými“ trampíky, kteří se jich z nostalgie zúčastňují s celými širými  famíliemi a nešetří právě tolik trapným patosem.

AMV

http://www.magazin-lohas.cz/55-vsechny-barvy-nasi-doby




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×