Zvesela - Antonín Kocábek - Týden.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Početná formace Taliesyn funguje už přes deset let. Zatímco dlouhá léta patřila k typickým představitelům takzvané keltské hudby, ve svém posledním období zpřetrhala personální vazby k některým dalším podobně orientovaným formacím (např. Irish Dew) a na své druhé oficiální (a celkem třetí) desce se snaží představit v mnohem tvárnější i žánrově pestřejší podobě. Prvky world music se tu míchají s folkem i klasickým rockem, občas zazní i stopy jazz fusion či latiny.

Úvod nahrávky tomu ovšem ještě nenasvědčuje a leckoho (krom fanoušků Jethro Tull) klidně může i odradit. Kdyby totiž skupina první skladbu Riddlesong označila za jejich coververzi, pravděpodobně by ji to všichni ochotně uvěřili. Ani další písně sice nezapřou zcela tradiční a konzervativní formu, díky níž jako by většina desky vypadla ze sedmdesátých let minulého století, ale přece jen nepostrádají větší míru originality. Komplikovaná aranžmá provázená velkým důrazem na (rozhodně nadprůměrné) instrumentální schopnosti všech členů ovšem zůstávají ve stínu folkově křehkých skladeb, jakou jsou třeba Bosé tělo či tradicionál Lord Franklin.

Vůči celku se jako matoucí jeví název ( i když pochází z jedné ze skladeb). Taliesyn jsou totiž na své aktuální nahrávce značně vážní, snaha o serióznost je patrná i z přístupu k materiálu. Místy se vkrádá neodbytný pocit, že alespoň trocha nadhledu či odlehčení a humoru by ji  jedině prospěla. Nicméně i díky tomu mají skladby jednotný zvuk i náladu. Když se totiž objeví výjimka v podobě skladby Výčepní, nemůže nebýt razantním zpestřením i oživením.

Taliesyn od předchozí desky změnili sestavu i směr.Album Zvesela rozhodně nebude pro každého a je jasné, že mezi posluchači vyhloubí hluboký příkop. Zatímco u staršího publika nebo na folkových pódiích s ním skupina bude slavit úspěch a reakce budou v superlativech, u experimenty vyhledávající mládeže sledující aktuální trendy jasně propadne svým tradicionalismem na plné čáře. A je jen na každém posluchači, ke kterému z těch táborů se přikloní raději.

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/divci-napady-a-odkaz-velsskeho-carodeje_190141.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×