Bongo Bonboniera - Vlastimil Blažek - Topzine.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows


Spousta lidí ohrnuje nad podobnými alby nos, ale ne všechny desky s takovouto muzikou jsou špatné. Důkazem budiž 3B a kompilace Bongo BonBonboniéra.


Hned jak Mariana Chmelařová rozjede text ke skladbě Čokoláda, mám úsměv na rtech. Její slaboučký hlásek je pro skupinu Minach typický a vsadím se, že i vy se přistihnete, že máte na kostičku čokolády chuť. Medvídek u kompu? Proč ne? Květy ho tam posadili v treku Medvídek. Chudák méďa, tak unavený, že usíná ouškem na klávesnici. Trochu jistě zamrzí, že Medvídek má jen něco málo přes minutu. Slušela by mu delší píseň.

Jablkoň a Narozeniny, to je pro mne skladba číslo jedna. Je tak fantasticky ulítlá, že to snad ani není možné. A k oné čokoládě z první skladby se sbíhají sliny na melouna od babičky z Berouna. Závěrečná věta: „Jsem už velkej chlap a mám vás všechny rád,“ dodává tu správnou tečku za velice povedenými Narozeninami.

Ve Štěněcí písničce se dozvíte spoustu nových věcí, především to, jak se odborně říká několika štěňátkům australských zvířat. Co třeba štěňátko pumy? Pumátko. Anakonďátko, kamzíčátko nebo zubrátko s losátkem, to nenadejtete v žádné z příruček. Ještě štěstí, že Žamboši nám to vysvětlí.

Skladba Ruce od Hm… je hodně mužská záležitost. Musel jsem vám dát ochutnat část textu, abyste si dokázali představit, o čem je řeč.

    Hm… Ruce

    Pořádného kluka, kluka, kluka

    Nezabolí ruka, ruka, ruka

    Udrží v ní pero lehce

    I když se mu třeba úplně nechce

Musím říct, že u CD 3B jsem se dobře pobavil. Protože hned další song od pánů Vodňanského & Skoumala, s názvem Naše pračka, je také nezapomenutelný. „Naše pračka Zanusi, trha pradlo na kusy…“ je jen začátkem famozních her se slovy. A ne, nemám tam chybu, jde totiž o ostravštinu.

Krásná a pohodová je skladba Jaro od Tata Bojs. V tomto mrazivém nečase s poletujícím sněhem za okny totiž příjemně zahřeje. Na školní léta si pak vzpomene každý při poslechu Já Mám Koně od skupiny Koňaboj.

Manikůra od králíka

Nezávidím medvědovi ze songu Drápy od Poletíme?. Svou prackou s ostrými drápy totiž málem zabil svou partnerku, když ji chtěl pohladit. Naštěstí to ale všechno dobře dopadne, protože jeho nový králičí kamarád ukradl lesníkům bednu s kleštěmi, kterými drápy ostříhali. Navíc je tento singl prošpikovaný hudebními nástroji, které navodí hodně veselou atmosféru.

A i v oblasti alternativní muziky vzniká rap a hip hop. Nevěříte? Tak si pusťte Pingu Hop od kapely Dva. První, co mne při poslechu Pingu Hopu napadlo bylo, že bych se nechtěl v žádném případě učit tak složitý text. Naopak Čankišou mysleli i na nás, abychom si mohli společně zapět prdící refrén se slovy Ja Pr Pr, což je i název samotné písně.

Ve svém revíru se 3B a Bongo BonBoniéra rozhodně neztratí. Spíše si myslím, že do něj přetáhne spoustu posluchačů. Zaslouženě.

****

Vlastimil Blažek

http://www.topzine.cz/bonboniera-kterou-bude-chtit-mlsat-kazdy-3b-a-bongo-bonboniera/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×