Hu - Zdeněk Neusar - www.freemusic.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows


Na třetím albu Dva úspěšně navázali na svůj poetický koncept: přesadili jej sice do nových kulis, ale hravost je pro ně stále prioritou i pointou. Příroda přírodou se těší a každého jen trochu vnímavého živočicha toto Hu zákonitě dostane...


Jsem přesvědčen, že člověku jest možno do povětří se vznésti, bude-li míti sdostatek široká a pevná křídla a bude-li dostatečně zručný a křídly bude mávati, jak se má..., uvádí Jean-Maria Blas de Roblès ve své knížce o tygrech. A skutečně: vznést se na vlastních křídlech do koruny stromů, mezi opice, papoušky, bzukot tropického hmyzu a ozvěnu vzdálené bongo party, je s pokřikem Hu a podporou Báry a Jana Kratochvílových hračka.

Dva se na třetím albu podařilo úspěšně navázat na osvědčený poetický koncept. Přesadili jej do nových kulis a s umem vyvolených znovu zinscenovali svůj snivě-reálný svět, s ambicí daleko za rámcem (komunikovaného) „popu z neexistujících rádií“ i hranicemi naší země. Blíže než ke kočičím optimistům Psapp či CocoRosie přitom mají spíše ke kalifornskému projektu Rainbow Arabie, případně kanadským Blue Hawaii. Ti však ve srovnání s Dva působí tak nějak civilněji, přestože k nějakému extra bláznění na plánované „nejveselejší desce všech dob“ vlastně nedochází. Hravost je u Dva stále prioritou i pointou, jenže rozvernost a hravost nerovná se automaticky optimismus.

Bláznivé kousky na Hu Dva přirozeně balancují přimícháním smutku, nostalgie a melancholie. V tomto směru se album Hu od Fonóku vlastně nijak neliší. Hitovku Három Kérom nahradil úderný Tropical Animal, rozjásaný Disko Cirkús zase ztřeštěná Uhuh. Novinka nicméně ve srovnání se starší tvorbou plyne přirozeněji, je písničkovější a ucelenější. K nejlepším kouskům pak vedle již zmíněných skladeb patří také veselý Animak, koketérní Tatanc, pokorná Fattal, úvodem jak u slunce a sena pískaný žalozpěv Baltik nebo rituální Huhu. Zatím svérázem, zároveň ale možná i naznačením jednoho z možných vývojů pak může být závěrečná vazbící patnáctiminutovka Tatanc 800.

Natu ra/natu ra/gau det, natura natura gaudet: příroda přírodou se těší a každého vnímavého živočicha toto Hu zákonitě dostane! A že překvapení je tentokrát už méně? Že freakfolk či kuchyňský beatbox už znáte? Nevadí! Ostatně příště Dva nebudou možná muset putovat už vůbec nikam. To silné (a jim blízké) můžou najít stejně dobře na severu, v tropech i za humny – a fungovat bude i počtvrté. Stačí nadále naslouchat vlnám (prý) neexistujícího vysílání, kde hrají rovněž Cannibal Collective, Baribou nebo Buck Futtons. Pozor, láva z réunionské sopky Pitos des Neiges je prý žhavá až až...

80 %

Zdeněk Neusar

http://www.freemusic.cz/clanky/17395-dva-hu.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×