Skupina dobře vypadajících mužů - Martin Višňa - www.musicserver.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Diskuse o pravdivosti názvu druhé desky brněnských Poletíme? nechejme něžnému pohlaví, že jde ale o název, který zaujme, nemůže nikdo vyvrátit. A stejně tak zaujme kabaretně-punková tvorba této partičky, která je považována za velký objev alternativní scény.


Tihleti Poletíme?, to je průvan v přehrávači, avšak nikoli ten nepříjemný, který rozfouká uklizenou cimru do nepřehledného chumlu. Tendence k tomu ale má - rozvěšené po jednotlivých ingrediencích: netradičním obsazení (banjo, trubka, housle, piano, bicí, basa), banálních písňových zápletkách a mnohdy až přihlouplých textech.


Nakonec si však posluchač ten pokoj zabordelí sám - tenhle průvan hřeje a u albové dvojky to platí ještě více než u debutu. "Skupina dobře vypadajících mužů" má totiž oproti předchozím "Jednoduchým písničkám o složitém životě" o téměř čtvrthodinu kratší stopáž, na slechy posluchače tak nepůsobí tolik přímočarosti a hudebně-akrobatických kousků, lépe si tedy tuto dávku banjo-punku užije.

Jinak je ale všechno při starém - výtvarník Rudolf Brančovský & spol. se s tím zbytečně nemažou a drží se nastolené lajny ženy - chlast - a hlavně zábava. Jen málokdy z ní uhnou, snad pouze předposlední "Duch" se vymyká, jak hudebně, tak absencí dívčího klína a rumu či jiného moku. Ale cimbálová tečka za deskou "Když dva se opijí" vše vrací do normálu. A co je to normál? Příklad: "Tvůj přítel je hezčí než já / tisíckrát rychlejc běhá / auto - zaškrtnout - má / svaly - zaškrtnout - má / ale já tě mám prostě rád / svět mě začíná srát" ("Sado maso"). Anebo: "Holýma rukama dohola oholit medvěda včetně genitálií / přivést sněžnou ženu do jiného stavu pomocí sněžného děla a sněhových koulí ..." ("Písnička pro Makrelu").
Zkrátka kabaretní vystoupení s trochou milostné deprese, taktéž kapkou říje v očekávání, Mikuláše bez fousů, kalhotek na pasece a Mařeniných úplně nejvíc krátkých kraťasů, které nenudí, byť se občas vážně pohybuje na hraně blbosti, před kterou by hudební puritáni nejspíše nejraději zatloukli okna. Pro ně ale evidentně není tvorba Poletíme? primárně určená.


Takže? No co?! Jste-li duše otevřené, v jejichž hledáčku by se teoreticky mohl objevit Ivan Mládek s čírem a banjem s nápisem No Future, máte o zábavu na nadcházející sychravé dny postaráno. Ostatní budou mít prostě podzim.

 

7/10


Martin Višňa 

http://musicserver.cz/clanek/31277/Poletime-Skupina-dobre-vypadajicich-muzu/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×