Dirty - Kamila Pětrašová - www.kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Ráda bych napsala něco ve smyslu, že se staří dobří NIL vrátili. To ovšem nemůžu, protože jejich předchozí debutové album The River Spring neznám do hloubky. Naštěstí vydavatelství Indies Scope, u kterého obě desky vyšly,  nabízí možnost  poslechnout si alespoň krátké ukázky. A tak aspoň z tohoto „krátkého přehledu“ můžu říct, že nové album je určitě víc „Dirty“ a sálá z něj pochmurnější nálada, než na albu prvním. NIL zkrátka přitvrdili.
 
Když jsem poslouchala album poprvé, musela jsem se podívat znovu do bookletu, jestli jde opravdu o českou rockovou kapelu, protože mi zněli téměř jako američtí Paramore (a jim spřízněné kapely) a opravdu jde o kapelu z Moravy. Za mikrofonem stojí a o texty se stará Hanka Kosnovská, dále v kapele můžete slyšet Jana (kytara) a Michala (bicí) Končické, basovou linku drží Kobéz.

Album začne pěkně přímočaře od začátku, NIL  to na nás vyvalí rovnou silným refrénem ze skladby Follow Me. V druhém songu Have a Feeling kapela trochu zpomaluje tempo, což ale neznamená, že se dočkáte nějakého uloudaného cajdáku – nic takového od kapely na celém albu nečekejte.

Třetí skladbou se dostáváme k první písni mé osobní vítězné trojice. Awaken je skladba, která se vám nejspíš zaryje pod kůži a nedostanete ji pryč, ani kdybyste se opravdu hodně snažili. Zní přesně naléhavě jako její text: „As long as I´m breathing, I can do anything, I´m living like the next day will never come…

Čtyřka Blind Hawk patří k pomalejším na albu, je podobná předchozí skladbě v náladě i v hudební struktuře. Do ranku k pomalejším kouskům můžeme přidat i Dirty Waste, která ale jistě vyniká svou působivou emocionální složkou a stává se druhým vítězem v mé trojce.

K výrazným, rychlým a energickým skladbám bych zařadila Life Ladder, My Head a do této kategorie bych přidala i poslední skladbu z mé osobní „hvězdné trojice“ This Situation.

Příjemnou změnou v rychlém běhu je skladba Honey – vyznívá zjemněným dojmem díky použití akustické kytary, na kterou hostuje Radim Sychra (ten se objevuje i ve skladbách Dirty Waste a Vicious Circle). Již zmíněná Vicious circle, která je obohacená  akustickou kytarou ve slokách, je v refrénu zase rozbalená vskutku „in the NIL way“.

Kdybych kromě mé vítězné trojice, vyhlásila soutěž o nejzajímavější kytarový rif, určitě by to byl ten ze skladby My Lonely Friend.  

Booklet alba obsahuje všechny texty ke skladbám a fotografie různých částí těl (předpokládám nejspíš patřící členům kapely), ozdobené fragmenty z těchto textů, které jsou stejně výrazné jako hudba kapely.

Zpěvačka Hana Kosnovská se nebojí pracovat s hlasem,  nejvíc uslyšíte silný (řvoucí) zpěv, ale dokáže se zklidnit a využít i jemné pasáže a s ostatními členy kapely tvoří skvělou symbiózu. Album na mě působí absolutně kladným dojmem, nemám co bych vytkla a tak jen přeji kapele: hodně skvělých koncertů a hurá na zahraniční pódia.

 Kamila Pětrašová

 http://www.kultura21.cz/content/view/2043/101/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×