Return Of Dark Psychedelia - Lukáš Benda - musicserver.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Hlavně keď vieš,  čo chceš!


Zatímco se EBM legenda Vanessa vloni navrátila na koncertní pódia za masivní mediální a fanouškovské podpory, neméně kultovní HC Majklův strýček se vrací už šest let takřka bez povšimnutí. Změnit to může dlouho očekávané a oddalované album "Return Of Dark Psychedelia", které vychází po sedmnáctileté odmlce.


1987. Majklův strýček. Underground. HC. Amrit Sen. Petr Stanko. Jarda Stuchlý. Ivan Klein. VB & StB. Fuck KSČ! Kotelna. Sid Hošek & Johny Chaos. 1990. "The End Of Dark Psychedelia". 1992. Celá Evropa natěšená na československé postpunkové revolucionáře. Drogy. Konec. 1993. Začátek. "Ale my stále hledáme štěstí, ale nikdo z nás ještě není mrtev." 1995. Fenomenální úspěch v nezávislých hitparádách. Hymna "Nezabíjej bratra". Bunkr. Konec. 2004. Začátek.


2010. "Return Of Dark Psychedelia". Prototyp desky, při které už po druhém poslechu nevnímáte ten zlom, kdy jedna píseň končí a další začíná. Michael's Uncle se podařilo vytvořit až mysticky komplexní a kompaktní nahrávku.


Celek "Návratu Psychedelie" k sobě lepí klidná instrumentálka "Moon", Paroubkův primitivní proslov, kultovní experiment s LSD, laciná punk-rocková vypalovačka ("Z kontejneru smrad") nebo rezignované a přesto tolik zneklidňující vykřičené heslo "Hlavně keď vieš, čo chceš!" ("Červenej hrádek").


"Return Of Dark Psychedelia". Jedná se o návrat burcující, znepokojující, odvážný, ale hlavně plnohodnotný. Michael's Uncle v původní sestavě odkazují na svou podzemní minulost a zároveň nabízejí i novou progresivnější tvář ("You Better Watch Out" a jiné e-hrátky). Oproti dvě dekády starým nahrávkám ubylo HC, naopak zvýšení preferencí hlásí punk, paradoxně melodičnost a nová vlna.


Nová vlna se starým obsahem. Tam, kde končí DAF, začínají Michael's Uncle ("Nezměníš nic" a "Máš na to"), což je příjemné retro. Michael's Uncle v sobě mají leccos z původní undergroundové scény, zároveň si ovšem drží svou neotřesitelnou overgroundovou pozici. Oslovují ortodoxní DIY publikum, lidi ze Styxu i Nyxu, pankáče, áčkaře, vlastně všechny revoltující subkultury.


Infantilní a naivní výběr témat musí být k smíchu každému, kdo si připadá dospělý. Kdo ovšem setrval revoltujícím děckem, manuál na "Return Of Dark Psychedelia" najde. Minimálně já tedy našel, zároveň ale chápu, že to o generaci starší paní a páni neocení, protože cit pro revoluce už v jejich věku zkrátka není to co dřív. Michael's Uncle jsou ale pořád stejně empatičtí a sympatičtí, za což si po všech těch osobních peripetiích zaslouží neskonalý obdiv.

 

Lukáš Benda

8/10

http://musicserver.cz/clanek/30383/Michael-s-Uncle-Return-Of-Dark-Psychedelia/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×