CM Kyničan

Cimbálová muzika Kyničan vznikla v roce 2009 v Moravských Knínicích. Mimo repertoár z tradičních folklorních oblastí Moravy se zaměřujeme i na interpretaci písní z rodného Brněnska a Podhorácka. Též se podílíme na pořádání verbířské soutěže v Moravských Knínicích. V roce 2018 jsme účinkovali na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici a doprovázeli program „Ta brněnská mája tenká“. Toto vystoupení pro nás bylo dalším impulsem, abychom nahráli méně známé, ale krásné melodie z našeho kraje. Poslechněte si tedy tyto příběhy, které jsou veselé i smutné, plné radosti i strasti… jako život. 

Začátky cimbálovky Kyničan

byly v devadesátých letech skromné. Malá skupina hráčů se začala scházet a hrát „tzv. na hudecko“ pod vedením Leoše Helána a později Martina Kšici. Cimbál si muzika pořídila až v roce 2009. Kromě tradičních moravských písní se záhy muzika zaměřila i na Brněnsko a Podhorácko. Po pečlivém hledání ve sbírkách a také z odkazů Hynka Bíma, obohatila muzika svůj repertoár o neznámé písně právě z těchto regionů.

Muzika se stala později vyhledávanou soubory z Brna a vesnickými skupinami z okolí města pro souhru se zpěváky a pochopením pro tanečníky. Společně pak přispěli k reprezentaci Brněnska na Mezinárodním festivalu ve Strážnici v roce 2018 a k získání ceny Laureáta slavností. Také proto všichni, kteří muziku Kyničan v čele s Martinem Kšicou rádi poslouchají nebo při ní tancují, přejí Kyničanu příznivé přijetí nového CD a další úspěšný růst.

PhDr. Věra Kovářů,
etnografka

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×