John Lennon

John Lennon je v široké veřejnosti znám především ve spojitosti se skupinou Beatles, která začala fungovat v roce 1957, kdy se na pouti v anglickém Wooltonu John Lennon seznámil s Paulem McCartneym a přivedl ho do své skupiny jako kytaristu. Tímto okamžikem vzniklo nejslavnější hudební spojení všech dob – Lennon/McCartney. Lennon a McCartney pak začali spolupracovat na psaní písní, za první dva roky spolupráce jich napsali kolem jednoho sta. V roce 1970 se Beatles oficiálně rozpadli. O rok později se s manželkou Yoko Ono přestěhoval natrvalo do USA, zabydleli se v domě v New Yorku.

John Lennon se prosadil také jako malíř, herec, spisovatel a politický aktivista. V březnu roku 1964 vydal Lennon svou první knihu In His Own Write, takřka přes noc se stala bestsellerem. O rok později vydal další knihu s názvem A Spaniard in the Works.

Lennonovy písně (např. Imagine, Strawberry Fields Forever) jsou často zařazovány mezi vůbec nejlepší písně hudební historie. V roce 2002 britská rozhlasová stanice BBC uspořádala hlasování o 100 největších Britů v historii. John Lennon se umístil na 8. místě.


ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×