Václav Čtvrtek

Václav Čtvrtek (4.4.1911 - 6.11.1976), jeden z nejlepších českých pohádkářů, tvůrce tzv. moderních pohádek by se 4. dubna 2011 dožil sta let. Málokterý autor se může pochlubit tolika postavičkami, které skutečně pronikly do dětských myslí, ať už v podobě knižní nebo televizních seriálů, ale i v drobné grafice a hračkách. Jen přiznejte sami, že byste neznali Rumcajse, Manku, Cipíska, Křemílka, Vochomůrku, Makovou panenku, motýla Emanuela, vílu Amálku, Česílka, kocourka Damiána aj.

Všechny ty figurky se staly slavné také proto, že je ilustrovali přátelé Václava Čtvrtka a některé byly psány přímo výtvarníkovi „na míru“. Ondřej Sekora, Vojtěch Cinybulk, Miloš Noll, Antonín Pospíšil, Olga Čechová, Alena Ladová, Gabriela Dubská, Cyril Bouda, Karel Beneš, Stanislav Duda, Zdeněk Smetana, Miloslav Jágr, Radek Pilař aj.

Jeho typicky české postavičky se staly předlohou pro rozhlasové pohadky už v roce 1946 a dodnes jsou známé propůjčenými hlasy Karla Högera nebo Eduarda Cupáka. Později se objevily v televizi, především v populárním Večerníčku, kde jeho pohádky proslavili ještě víc herci Vlastimil Brodský, Jiřina Bohdalová, Jiří Hrzán etc.

Příběhy Václava Čtvrtka se dočkaly překladů do cizích jazyků, divadelního i filmového zpracování a dosáhkly takové popularity, že sám Václav Čtvrtek by ve své skromnosti moc nadšený nebyl. Ale i takový je úděl těch několika umělců, kteří svou nevšední kreativitou oslovují celý národ po mnoho generací.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×