DRŤ

Autorom projektu je hudobný skladateľ a saxofonista Miro Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet.

Okrem neho sú súčasťou kapely ďalší známi muzikanti: skladateľka Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu). Piesne vznikli zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠTB Alojza Lorenca, o ktorých štylizáciu sa postaral Marek Kundlák.

Posledný šéf ŠtB Alojz Lorenc poskytol v roku 2014 denníku SME rozhovor, v ktorom hovoril o svojom pôsobení vo vedení štátnej bezpečnosti koncom osemdesiatych rokov, ako aj o živote po Nežnej revolúcii, keď pomáhal PENTE v pozícii riaditeľa firemných rizík (ich spolupráca pokračuje dodnes). Lorencov príbeh je jedným z príkladov transformácie spoločnosti z obdobia totality do dnešných dní. Výroky niekdajšieho člena tajnej služby (a kryptológa) sa stávajú nástrojom prispôsobovania a znejasňovania činov komunistického režimu, ktorý prenasledoval a kruto trestal svojich odporcov – pričom mnohí za svoje odvážne postoje zaplatili životom. Vo svetle tejto historickej paralely vyznievajú Lorencove výroky zo spomínaného rozhovorou mimoriadne cynicky.

„Pýtate sa skoro ako kádrovák a nepáči sa mi to!” zpívá Michal Kaščák v Drť, novém projektu skladatele Miry Tótha. Ten měl premiéru 17. listopadu v rámci Koncertu pre všímavých . Nová kapela, složená ze slovenských a maďarských hudebníků, si v bratislavské Fuze otestovala debutové album Puntičkár (2019), které je nevídaným experimentem – jde o zhudebnění výroků publikovaných rozhovorů s bývalým šéfem StB, generálem Alojzem Lorencem.

„Výroky do podoby hudobných textov prebásnil Marek Kundlák na popud známeho hudobného skladateľa a muzikanta Mira Tótha. Ten má na svojom konte napríklad Kvarteto siahajúcich chápadiel, venované Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, ktoré na festivale Pohoda odohral svetoznámy Kronos Quartet,”

uvádí průvodní zpráva. Tóth oslovil kromě Kaščáka, jinak šéfa festivalu Pohoda a kapely Bez ladu a skladu, také Luciu Chuťkovou, Árona Portelkia a Mártona Czernovszkého.

„Nejde o technické hranie, reflektujeme naše okolie, čo nemusí byť vždy zábavné,”

dodává Tóth k projektu, který osciluje mezi punkem, alternativou až jazzem.



„Drť, to je intenzívny umelecký tlak. Hudobný, textársky aj interpretačný. Marek Kundlák spracoval rozhovor Alojza Lorenca tým najlepším možným spôsobom – nič nepridal, nič si nevymyslel,” dodává k základu Kaščák. „Vybrané tvrdenia ukazujú svet človeka, ktorý hýbe našou spoločnosťou desivým spôsobom. Drť je jednou z umeleckých možností, ako sa s tým vysporiadať.”

Album "Puntičkár" je venovaný obetiam perzekúcii, represií a vrážd komunistického režimu. Autorom projektu je hudobný skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth, známy aj vďaka spolupráci s Kronos Quartet. Okrem neho sú súčasťou kapely ďalší známi muzikanti: skladateľka Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu). Piesne vznikli zhudobnením výrokov bývalého šéfa ŠTB Alojza Lorenca, o ktorých štylizáciu sa postaral Marek Kundlák.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×