CM Rubáš

Cimbálová muzika Rubáš

Antický básník Vergilius správně napsal, že každý člověk je skrze život vlečen svou vlastní vášní. A lidová píseň je skutečnou vášní, výrazným orámováním života, také pro všechny členy cimbálové muziky Rubáš z Buchlovic.

Přestože se nerekrutují z řad posluchačů hudebních konzervatoří, dokázali si tihle mladí lidé najít niterný vztah k hudbě, zvláště pak k osobitosti moravského folkloru. A pokaždé se snaží pro svou vášeň nadchnout i obecenstvo, ať už hrají na festivalovém pódiu pro stovky lidí, nebo několika rodinným příslušníkům v koutku restaurační místnosti při narozeninové oslavě. Protože tak moc chtějí předat něco z ryzí opravdovosti těch starých písní, které jako briliant k dokonalosti opracovávaly generace lidových zpěváků a hudců…

Cimbálová muzika Rubáš se v městečku pod hradem Buchlovem zformovala v roce 2006 a od svého prvopočátku až dodnes doprovází místní Folklorní studio Buchlovice. Je nedílnou součástí kulturního života obce – každoročně vyhrává na fašankové obchůzce, Dni vína, Koseckých písních, stavění máje, martinských hodech či vánočním koledování v kostele. Muzika také účinkovala na řadě tuzemských i zahraničních festivalů.

Nejvýraznějšího dosavadního ocenění se cimbálová muzika Rubáš dočkala v Gorzówě Wielkopolském, kde ji organizátoři vyhlásili nejlepší hudební skupinou místního mezinárodního folklorního festivalu. Její nahrávky jsou součástí několika kompilačních alb, společně s folklorním studiem vydala muzika také zpěvník Písně a tance z Buchlovic s doprovodným CD.

Prim: Vítězslav Preclík

Druhé housle: Ondřej Šupka

Třetí housle: Alžběta Gabrielová

Obligát: David Šeda

Cimbál: Marek Klučka

Klarinet: Lukáš Sovek

Kontrabas: Přemysl Lukeštík

Violová kontra 1: Michael Lapčík

Violová kontra 2: Jiří Záblatzký

Violová kontra 3: Natálie Svobodová

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×