Jižní pól

Pražská skupina Jižní pól patřila v druhé půli osmdesátých let k nejvýraznějším zjevením na české hudební scéně. Pokládala základní stavební kameny zdejší indie rockové hudby a zároveň patřila k těm kapelám, jež se snažily dokázat, že ani pop nemusí být nutně synonymum nevkusu. Skupina inspirovaná Davidem Bowiem, U2 nebo The Cure byla pokračováním legendární novovlnné formace Letadlo, kterou na jaře 1983 nekompromisně „zařízl“ smutně proslulý článek Nová vlna se starým obsahem vydaný v komunistickém týdeníku Tribuna. Po roce 1991 skupina přestala vystupovat a ke koncertování se vrátila až v roce 2014.

Jižní pól vedený zpěvákem a kytaristou Josefem Vondráškem je pokračováním formace Letadlo zakázané po roce 1983, kdy vyšel článek Nová vlna se starým obsahem v komunistickém týdeníku Tribuna. Text podepsaný fiktivním jménem Jan Krýzl stojí za perzekucí především tuzemských představitelů punku a nové vlny. Postiženy byly vedle Letadla například skupiny Jasná Páka či Pražský výběr.

"Ten zákaz byl silný a my jsme v té době ještě studovali, takže se člověk bál, jestli ho nevyhodí ze školy. Proto když došlo k tomuhle průšvihu, Letadlo se okamžitě přejmenovalo na Jižní pól podle naší písničky Září, Jižní pól. V určitém stádiu Letadlo bylo Jižní pól. Dnes je pro mě Letadlo naivní záležitost, lidé ty písničky chtějí, ale muselo by se do nich sáhnout. Mně se po Letadlu nestýská, přijďte na nás teď," řekl zpěvák a kytarista Josef Vondrášek.

Po roce 1991 skupina často měnící svoji sestavu přestala vystupovat a ke koncertování se vrátila až v roce 2014. Nyní hraje ve složení Vondrášek, Skala, Petr Václavek (baskytara) a Petr Štika (kytara). Koncertní premiéra nového Jižního pólu se odehrála loni v pražském klubu Music City. "Budeme hrát. Nechceme, aby to bylo nějaké divadelní představení na playback, ale snažíme se předat energii z našich písniček lidem," podotkl Skala

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×