Kon Sira...

Kapela Kon Sira se zaměřuje na osobitou interpretaci tradičních písní sefardské diaspory a Balkánu a v Lublani vystoupila v následujícím složení:

Kateřina García - zpěv Barbara García – zpěv Luboš Malina - banjo, klarinet, tarogato, kaval Predrag Duronjić - kytara, zpěv Tomáš Liška - kontrabas

Svůj unikátní repertoár Kon Sira staví na středověkých sefardských romancích, ale i písních mladšího data, které vznikaly v židovských diasporách na Balkáně, v Řecku či v Turecku a jsou interpretovány v jazyce ladino, směsi středověké španělštiny a hebrejštiny.

Sefardé, tak se nazývají Židé a jejich potomci, kteří až do roku 1492 žili na Pyrenejském poloostrově. Ti, kteří nepřijali křesťanskou víru, byli ze svých domovů násilně vypovězeni. Mnozí odcházeli do španělských a portugalských kolonií v zámoří, jiní zakládali židovské diaspory v zemích Středomořské oblasti, například v Maroku, na Balkáně, v Řecku a v zemích západní Evropy. Sefardé si v nových domovech nadále udržují svou kulturu, po staletí předávanou z generace na generaci. Je však ovlivněna kulturami zemí, v nichž žijí.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×