Klec

Klec - historie

Skupina vznikla po obědě jedné únorové neděle devadesátého sedmého roku, kdy tehdejší folkrocke Martin Šmíd, nově okouzlený klezmerem, hledal uplatnění pro svůj tvůrčí přetlak a touhu hrát jako Klezmatics. Ke spolupráci přibral svého bratra harmonikáře Michala Šmída a basistu Ondřeje Kudyda Tichého. Nově vzniklé trio se poprvé objevilo 12. 6. 1997 v klubu U Rafa na Hanspaulce.
Na podzim 1997 zvuk kapely obohatila elektrická kytara Antoníha Hluštíka a klarinet Martina Kopeckého (tito dva se pak střídali o basu po Kudydovi, který mezitím Klec vzdal z časových důvodů). V roce následujícím do kapely přibyl multiinstrumentalista Jakub Schmid, chtějící se v Kleci zdokonalit na trubku a obohacující folklórní melodie jazzovými názvuky.
Začátek magického roku 2000 byl pro skupinu ve znamení velkách změn. Po bolestném rozhodování ji opustil její spoluzakladatel a (jak se hned ukázalo) i rytmický tahoun Michal (naposledy si zahrál 8. ledna v Železné). Širokou akustickou mezeru po harmonice sice zaplnila Martinova (Ś) španělka.a piáno, jejž přibral Jakub, solidní a vždy spolehlivý Michalův doprovod však citelně chyběl. Na lepší rytmické časy se začalo blýskat na jaře s příchodem ex-zuby-nehtové bubenice Jany Modráčkové, která v kapele zvýšila laťku instrumentálních výkonů a přitvrdila její zvuk. Rok 2000 pak přinesl další změnu u basy (hraní ve dvou kapelách bylo nad Martinovy časové možnosti, ze svého satelitního exilu byl povolýn Jiří Váňa)  Kdyř pak.následujícího roku ohlásil svůj odchod i Antonín (z rodinných důvodů, tři kapely a dvě děti nejdou dohromady), skupina serozhodla zakonzervovat svůj zvuk do debutového alba Klec (15 písní o lásce).
Ani po natočení desky se složení ani zvuk Klece neustálily: kromě nového kytaristy Štefana Čulíka, se změny děly i na místech melodiků: Jakuba, který is na pár let odskočil do Trabandu, vystřídali postupně trumpetista Karel Kolesa, klarinetista Elmar Tausinger a saxofonista Adam Gebert. Kromě toho  toho se skupina rozhodla změkčit svůj sound houslemi a violou Karolíny Vančurové, která ovšem po dvou letech odešla na mateřskou (hádejte s kým), přičemž za její housle zaskočil Jakub se svým novým objevem - akordeonem...
2009 byl rokem druhého alba, poněkud alibisticky nazvaného Klezmer všeho druhu.
Následující léta se nesla víceméně v udržovacím modu, který narušilo snad jen angažmá dvou třetin Klece v divadelní hře Studia Y T.G.M. aneb Masaryk v kostce.
Poté, co rodinné povinnosti odvolaly z Klece bubeníka Honzu a poněkud omezily Jakubovu schopnost rozkouskovat se do několika projektů, dala si skupina v roce 2015 přestávku.
V současné době (2016) Klec už zase hraje, poté co sehnala záskok na bubny, kterým není - podržte se - nikdo jiný než Kudyd, basista z úplných začátků...

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×