Prago Union

Prago Union je pražská hip-hopová skupina, založená okolo roku 2002. V současnosti působí ve složení Kato a DJ Maro z kapely Gambrz Reprs. Prago Union na některých koncertech vystupuje s živou kapelou. Na těchto koncertech vystupují pod jménem Prago Union + Champion Sound (dříve Livě band). Skupina nahrává ve vlastním studiu Strojovna.
Skupinu Prago Union založili roku 2002 dva bývalí členové skupiny Chaozz - rapper Kato (dříve Deph) a DJ Skupla. Na koncertech vypomáhal MC Děděk (dříve 6 polnic) a DJ Bufe.
V roce 2005 vydalo Prago Union první vinyl singl “Gold Chain Mew-Zick II / Verbální atentát” a později i debutové album HDP – Hrubej domácí produkt, na kterém se objevili i zahraniční hosté, jako Masta Ace, Planet Asia, EdO G, KutMasta Kurt a Dendemann. Videoklip na skladbu „Zvyřátka“ byl oceněný na Golden Awards ve Švýcarsku. Po sérii koncertů HDP se kapela postupně vytrácela z dosahu fanoušků a jediné, co se kolem ní vznášelo, byly různé fámy ohledně nalomeného zdraví a pohnutých osudů členů kapely. Všechny tyto fámy byly vyvráceny, když kapela v roce 2010 vydala své 5 let očekávané druhé album Dezorient Express. To bylo kritiky velmi dobře přijato a získalo cenu Anděl v kategorii Hip hop & r'n'b. S vydáním desky kapela vyrazila na turné, na kterém od května do prosince 2010 stihla 53 koncertů, na kterých hrála pro více než 50.000 lidí. V Listopadu 2010 měl pak premiéru projekt Prago Union s živou kapelou Livě Band. Pouze na těchto koncertech se dalo sehnat album Metronom. Kato ho však poté umístil volně ke stažení na oficiální stránky kapely.
V rozhovorech po Dezorient Expressu se Kato začal zmiňovat o zahrávání si s nápadem na koncepční “barevnou” desku. Minulá deska mu však trvala 5 let, takže jí nikdo moc rychle nečekal. 1. září 2011 ale Prago Union všechny překvapilo, když bez jakéhokoliv přerušení koncertního maratonu vyšla deska V barvách. Ta byla kritiky také dobře přijata. Kapela po vydání opět vyrazila na turné a jen od září do prosince stihla odehrát 37 koncertů. Mezi koncerty však Kato nepřestal tvořit a i na cestách skládal nové beaty a průběžně je posílal ven. Některé už ve finální podobě – zamračený "Rolák", remake Mňágy a Žďorp "Některé otázky už si nekladu" nebo nové koncertní intro "PPS". Další pak jen během koncertů buď ve svém DJ setu nebo naživo ("Spíš ne", "Rapvi3m", "Kramle", "Recept", …). Na začátku roku 2012 vyhrálo Prago Union již druhou cenu Anděl, tentokrát za album V barvách. Stalo se tak historicky prvním interpretem, který dokázal obhájit cenu Anděl v kategorii Hip hop & r'n'b

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×