Jitka Šuranská

Trio zakořeněné v tradicim které šlo svojí vlastní hudební cestou

Jitka Šuranská - zpěv, housle

Martin Krajíček - zpěv, mandolína

Marian Friedl - zpěv, kontrabas, malý cimbál, lidové flétny

Zakladatelkou projektu Jitka Šuranská Trio byla houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská, která se věnovala interpretaci a úpravám lidových písní (nejen) z Moravy. Toto trio spolu hrálo od roku 2014 a v roce 2016 vydalo své první společné album. V roce 2019 podlehla Jitka Šuranská zákeřné nemoci.

Jitka Šuranská (1978 - 2019) – Absolventka Institutu pro umělecká studia v Ostravě (houslová třída prof. Zdeňka Goly), od roku 2003 členka Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. Řadu let působila v Cimbálové muzice Stanislava Gabriela, v roce 2003 spoluzaložila duo Plocek & Šuranská s mandolinistou a hudebním publicistou Jiřím Plockem. Jejich album Písňobraní získalo v roce 2005 hudební cenu „Anděl“ v kategorii world music. Tutéž cenu obdržela za sólové album Nězachoď slunečko z roku 2013, na němž mj. hostuje slovenské Pacora Trio.

Martin Krajíček (1977) – Absolvent Masarykovy Univerzity v Brně (hudební věda), od 14 let se věnuje samostudiu hry na na mandolínu (směřovali jej Radim Zenkl, Jiří Plocek, David Grisman). Pořádá kurz Mandolínový workshop Martina Krajíčka, působí jako skladatel, aranžér a hudebník na volné noze (mandolína, kytara, banjo), je vyhledávaným studiovým hráčem a pedagogem (mj. ZUŠ Boskovice). V současnosti je členem projektů Mariachi Espuelas (mexická tradiční hudba), Cimbal Classic (world music), Jitka Šuranská Trio (world music), KlezMehrin (klezmer) a vystupuje také se sólovým mandolínovým programem. Podílel se natáčení téměř dvaceti alb různého zaměření, mimo jiné Trní: Pramen (1999), Natalika: Touha, která duši svírá (2001), Hana a Petr Ulrychovi: Koločava (2002), Cimbal Classic: Biathlon (2003). V roce 2009 prezentoval v USA své skladby na prestižním sympoziu The Mandolin Symposium with David Grisman and Mike Marshall.

Marian Friedl (1979) – Absolvent jazzového oddělení VOŠ Jaroslava Ježka (kontrabasová třída Jaromíra Honzáka) a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (etnologie). Je hudebníkem na volné noze, externím redaktorem Českého rozhlasu stanice Vltava, externím hudebníkem Národního divadla moravskoslezského a pedagogem (mj. ZUŠ Frenštát p. R.). V současnosti člen projektů NOCZ Quartet (free-jazz), Jan Přibil a Přátelé (contemporary jazz), Martin Chodúr a Mach5 (pop), RukyNaDudy (archaická hudba Beskyd), Jitka Šuranská Trio (world music). Účastnil se natáčení více než deseti alb např. Tomáš Kočko a Orchestr: Do Tanca (2003), Nedaba: Songs About... (2009), Martin Chodúr: Manifest (2012), NOCZ: NOCZ and Iva Bittová (2014). V roce 2010 vystoupil na prestižní konferenci TEDxPrague.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×