Antologie - Karel Souček - Golias.cz


obal alba

Antologie moravské lidové hudby

Antologie CD 2 - Dolňácko I
Dostupné varianty
CD 224 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Lidová hudba, především ta moravská, je u nás stále velice populární a živá a hlásí se k ní řada kapel a interpretů různých žánrů. Původní harmonie či melodie skladeb si však vždy více či méně upravují a snaží se, aby byly pro posluchače folkové, rockové či popové muziky vstřícnější a stravitelnější.
Nic proti, mají na to samozřejmě právo a často přispívají k udržení povědomí o folklóru. S původní lidovou hudbou však tyto úpravy nemají příliš společného. O to záslužnější je projekt vydavatelství Indies Scope Antologie moravské lidové hudby, který na čtyřech CD zachycuje současnou podobu lidového muzicírování ve velkých i menších moravských folklórních regionech.
Každé CD, které lze zakoupit i jednotlivě, prostřednictvím zhruba tří desítek skladeb zachycuje jeden region. První Horňácko, druhé část Dolňácka, konkrétně Uherskobrodsko, Strání nebo Uherskohradišťsko, třetí zbytek Dolňácka a navíc Podluží a Hanácké Slovácko, čtvrté pak Valašsko, Lašsko a Zlínsko.
Na albech hrají nejvýznamnější hudebníci a kapely daných regionů. K těm nejznámějším patří Hradišťan, Cimbálová muzika Radošov, CM Martina Hrbáče, Musica Folklorica, CM Strážničan nebo CM Soláň. Velké zastoupení však mají i méně známí a neškolení zpěváci a zpěvačky, kteří nepřekročili hranice regionu. Ale právě ti mají největší zásluhu na udržení kontinuity lidové hudby.
Nabídka písní i instrumentálních skladeb je velice pestrá. Polky, pochody, valčíky, gradující verbuňky. Milostné balady střídají temperamentní taneční sady, táhlé písně skočné a energické, žertovné skladby smutné balady, lyrika se prolíná s epickými příběhy. Každá cimbálovka hraje trochu jinak, navíc zpěvu se věnují muži, ženy i děti.
Celá Antologie působí velice autentickým dojmem. To ovšem neznamená, že by se jednalo o nějakou dřevní, archaickou, dnes již zastaralou hudbu pro pár staromilců. Naopak, skladby zdobí výrazné melodie, pestré rytmy, nápadité aranže, vnitřní propracovanost, práce s dynamikou. Jsou zpěvné, melodické, v mnoha případech až hitové, mají jiskru a navíc jejich texty o podstatných věcech života jsou stále aktuální.
Jen se nesnaží zalíbit za každou cenu, což bývá častým problémem mnoha současných kapel, čerpajících z folklóru. Písně vznikají a jsou interpretovány z čisté a nevykalkulované radosti nebo bolesti. Nesmírně záslužná Antologie tak dokazuje, že lidová hudba je i v této krystalické podobě stále živá.
Každé album je zabaleno v samostatném papírovém digipacku s nejméně 28 stránkovým bookletem. Ten v české a anglické verzi zasvěceně mapuje hudební historii konkrétního regionu, jeho nejvýznamnější hudební tělesa a osobností.

5/5         lidová hudba stále žije

Karel Souček

http://www.golias.cz/index.php?modul=audio&sub=recenze&page=cd&id=1076&preview&mark=5


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×