Tiché lásky - Karel Souček - golias.cz


obal alba

Kieslowski

Tiché lásky
Dostupné varianty
CD 150 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Jsou desky, které zaujmou na první pohled, aniž by ještě prošly přehrávačem. Přesně to platí o debutu dua Kieslowski Tiché lásky. Pro milovníky polské kinematografie povinnost, CD navíc zaujme střídmým bookletem a nápaditými fotografiemi. Tu desku prostě máte chuť vlastnit, aniž byste slyšeli jediný tón.
    A když si ji poslechnete, máte radost, že vás předtucha nezklamala. Když jsme u těch paralel, tak se slavným polským režisérem má i něco společného. Písničky jsou jako jeho filmy přímočaré, ale pod povrchem se děje mnohé. Jsou ohlodané na kost, intimní, stylově čisté, plné osobních pocitů, jdou k podstatě, nezdržují se zbytečnostmi a dokáží navodit silnou atmosféru. Dramatickou, posmutnělou i optimistickou.
    Kieslowski je nový, víceméně akustický projekt hudebníka známého jako DKP, který působil v kapelách Bez peří a Houpací koně a také je členem doprovodné skupiny Xaviera Baumaxy. Nové duo vytvořil se zpívající pianistkou Marií Kieslowski a na desku nahráli desítku zdánlivě obyčejných písniček.
    Album otevírá zvuk hracího strojku. Jeho křehkost přechází v expresivní melodii písně Zúfalá. Jemnost a vzdušnost zdobí citlivou skladbu Pod akátem, která je stejně jako většina songů založena na kytaře, klavíru a výrazném zpěvu obou protagonistů. Nejlépe zní, když zpívají společně, civilnější zpěv DKP výborně ladí s jemnějším, romantičtějším vokálem Marie. K procítěným šansonům nemají daleko.
     Náladotvorné Dva pokoje dochucuje kontrabas, Noční je založena na křehkém folku. Melancholická a zdravě sentimentální píseň Na horách dokáže navodit velice pozitivní náladu, pocit bezpečí. „Teď i v dolinách je mír a ty se nemáš čeho bát.“ Návrat do dětství, absolutní hit. Stejně uklidňujícím dojmem působí píseň Zelený, obohacená violou, violoncellem a kontrabasem. „Až padat budou z oblohy/kapky medu na nohy/zasypu tě lučním květem“.
    Vypjatá slova z dramatické, posmutnělé skladby Ženy se zasekávají do mozku, takovou silou působí. „Mrtvé ženy/těžký život vedou/mezi ozvěnami.“ Na emocích jsou založeni Andělé a závěr patří jiné verzi Pod akátem. V podání hostujících zpěváků Václava Havelky a Jaromíra 99 vyznívá zemitěji, syrověji.
     Nápaditá hudba a poetické texty DKP vyznívají velice skromně, střídmě, trochu nenápadně, žádná zbytečná slova či hudební pasáže. To samé platí o aranžích, harmoniích, melodiích, rytmických postupech. Díky tomu působí deska velice celistvě, čemuž napomáhá i rozumná stopáž. Koncentrovaná síla a velice nadějný debut.

Hodnocení: 4 hvězdičky – koncentrovaná síla

Karel Souček


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×