Bongo Bonboniéra - Martin Višňa - musicserver.cz


obal alba

3B

Bongo BonBoniéra
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

 Výprava za zvířátky, čokoládou i prděním

Animované trio Bibi, best Boy a Bongo, tedy 3B, je průvodcem kompilace "Bongo BonBoniéra", kterou pro menší posluchače umíchali ve vydavatelství Indies Scope. Pravda, zmíněná trojka se v digipacku tváří drobet nafoukaně, deska ale taková není. Právě naopak, už od prvního tónu se chce přitulit.

Již pohled do playlistu "Bongo BonBoniéry", která se v produkci Indies stává dalším dětským počinem vedle desek Kašpárka v rohlíku či starších CD "Havěť všelijaká", dává tušit, že se tu sešla zajímavá společnost. Najdeme tu vedle sebe jména jako Tata bojs, Poletíme?, Květy, Radůza nebo Dva. Stálice scény i vycházející hvězdičky, alternativce, world music i folkaře.
Právě folkovější věci se ale ukazují jako ty méně průraznější, nikoliv však výrazně slabší, když nabízejí mimo jiné klasickou dětskou píseň "Já mám koně“ (Koňaboj) nebo v případě Radůziny "Do Afriky!“ pak směsku dětských říkadel zaobalených do nádechu černého kontinentu. Ovšem co to je třeba na úvodní sladkou "Čokoládu" Mariany Chmelařové alias Minach, po které přichází počítačovo-medvídkovské drama Květů a Jany Kaplanové z Trabandu?


Ano, "Bongo BonBoniéra" není jen kolekcí písní pro zábavu, ale i pro poučení. Svérázně, ale jasně to dává najevo brněnská formace Poletíme? v bajce o medvědu s dlouhými drápy a zajícovi: "Poučení každému je zřejmé, kdo šikanuje slabšího, toho něco sejme."


Na druhou stranu těžko asi lze brát nějak vážně příspěvky Čankišou nebo Dva. Mistři world music vyprávějí příběh o prdění, "Pingu Hop" alternativců z východních Čech připomíná více než cokoli jiného dětské žvatlání. Možná že právě tyto dva kousky budou zvlášť u těch nejmenších patřit k těm oblíbeným.


"Bongo BonBoniéra" je zkrátka pestrobarevné album, které ale pěkně drží pohromadě - jednou saháte potajnu po čokoládě, pak zase přepočítáváte dárky k narozeninám, stěžujete si na pračku trhající prádlo (a přitom si zpíváte jinou od Vodňanského & Skoumala - "Když jde malý bobr spát") nebo vyjmenováváte mláďata nejrůznějších druhů zvířat. Možná to vše na chvíli zabaví i dospělého, mě tedy ano. Á propos, mládě ježka je ježkátor, nebo ježulátko?

Martin Višňa

7/10

http://musicserver.cz/clanek/33028/3B-Bongo-Bonboniera/


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×