Zvesela! - Jakub Pech - Houser


obal alba

TALIESYN

Zvesela!
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Pražské uskupení Taliesyn, jehož středem je zpěvák Jan Bičovský, vydává svou druhou nahrávku po třech letech od debutu Jižní Amnésie. Na začátek nás album Zvesela! přivítá písní Riddlesong, která ihned evokuje Jethro Tull – flétna a rozkošatělá melodie zpěvu s množstvím kudrlinek je přesně ta krevní skupina. Ale u toho nezůstane, protože Tailesyn nejsou ničí epigon a v rámci folk-rockového spektra jsou všežraví; například hned další kousek I Just Can`t Keep from Crying Sometimes je předělávka od bluesového pouličního kazatele Blind Willie Johnsona.

Vedle dvou cover verzí a autorské tvorby na desce nalezneme také několik poutavě přearanžovaných tradicionálů; třeba užití baskytarového syntezátoru v Black Is the Colour dodá „lidovce“ nečekaně hluboký zvukový rozměr. Na nízkých frekvencích se toho vůbec děje spousta zajímavého – na basu nyní v kapele hraje Filip Benešovský, kterého můžete znát například z Neřeže. Pro každou skladbu vhodně vybírá nástroj (pražcový/bezpražcový/syntetický) a ještě pečlivě pošteluje jeho barvu.

Svým způsobem je ale vrcholem basklarinetový temný boogie riff v písni Výčepní ke konci alba. Právě z ní pochází titulní imperativ „Zvesela!“, který se jinak vzhledem k melancholičnosti nahrávky zdá skoro nemístný. Ovšem ve Výčepní probleskují světlejší odstíny černé a humoru – jak hudebního, tak verbálního. Veselí zde připomíná rej skřetů z obalu desky.

Jakub Pech

http://www.houser.cz/hudba/cd/7344-taliesyn-zvesela.htm


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×