Salep - Antonín Kocábek - tyden.cz


obal alba

Sato-San To a Oskar Török a Jaromír Honzák

Salep
Dostupné varianty
CD 239 Kč
MP3 149 Kč

Název experimentálního tria Sato-San To i po téměř třech letech existence zůstává ve všeobecné povědomosti daleko za pověstí všech zúčastněných. Jeho členové Jaromír Honzák, Oskar Török a Thom Herian jsou bez debaty muzikantské pojmy už delší dobu. Není divu, že Sato-San To, další z jejich mnoha projektů, s přehledem zvítězilo v soutěži Colours Talent a v závislosti na tom vydalo své druhou nahrávku. Eklektický mix jazzu, tanečně laděné elektroniky a absence strachu objevovat z něj dělá zajímavý objekt pro všechny, kteří jsou znechuceni z toho, jak nemalá část české jazzové obce svou konzervativností zůstává stále vězet v hluboké minulosti.

Debut je všechno jen ne sladký, jako jeho název.Už od úvodního, etno laděného Intra je jasné, že otevřenost nejrůznějším vlivům je tu na prvním místě, ale mnohem zásadnějším prvkem, na kterém nahrávka stojí, je muzikantská afinita a cit pro vzájemnou spolupráci. Právě v interakcích mezi třemi póly vznikají nejen potřebná napětí, ale i zdroj nálad. Muzikantství a instrumentální schopnosti tu nejsou nástrojem exhibice, ale prostředkem k celkovému výrazu, podstatou však nikoliv cílem.

Ačkoliv impulsem k albu bylo vítězství v talentové soutěži zaměřené primárně na world music, vlivy různých kultur tu jsou spíš okrajové a působí jen jako koření. Dominující je jakási tajuplnost, vznikající vzájemným pnutím na sebe vrstvených zvuků, temných basových linek a až minimalisticky působících šamanských rytmů. Výslednou podobu určuje Oskar Török, střídající klávesy a trubku. Zatímco klávesové pasáže nabízejí až ambientní relax, ty části, kde je ve středu dění trubka, dostávají až energetické výboje Milese Davise.

Nujazzový koktejl, tak jak ho Sato-San To nabízí, je v intencích místní scény rozhodně osvěžením. Zábavnější je tehdy, když se uvolní a začnou v něm více probleskovat chuti zkoušet to jinak, zatímco na opačném pólu je tendence sklouzávání k žánrovým klišé - ať už drum'n'bassovým ve skladbě Mahatma nebo tradičně jazzovým v Projekt X. I tak je ale tenhle nápoj, který je oproti skutečnému Salepu naštěstí mnohem méně přeslazený, "docela dobrý pití".

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/vira-folk-punk-a-tajemstvi-jazzove-dzungle_191946.html


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×