Jananas - Vladimír Vlasák - MF Dnes


obal alba

Jananas

Jananas
Dostupné varianty
CD 212 Kč
MP3 99 Kč
LP 499 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

První album skupiny Jananas je nadějným příslibem pro muziku, ke které patří vytříbené, obsažnější texty. Takovému žánru se u nás říká folk.

Ale pro Jananas, jež tvoří zpívající herečka Jana Infeldová, baskytarista a houslista Jaromír Fulnek a kytarista Jan Vávra, by nálepka folk byla nejspíš svazující.

Ani velký festival Zahrada, na kterém Jananas předloni zazářili, už dávno není jenom folkařskou přehlídkou. Jistě, všechny písně Jananas lze zahrát v obýváku s kytarou, ale to jen potvrzuje skutečnost, že mají zdravé jádro. Nejspíš také zásluhou hudebního producenta a kytaristy Martina Ledviny jejich písně nasákly dalšími barvami včetně měkkého rocku nebo beatboxu. Však se také kapela ve studiu rozrostla o hostujícího bubeníka Jana Fryčáka a dětský sbor. Aranžmá nejsou sice avantgardní, ale působí vzdušně a pomáhají skladbám, aby rozkvetly.

Navíc hudba podporuje sdělnost textů tak, aby je člověk zažil na první poslech, a pomáhá je ilustrovat jako příběhy.

Dalším kladem alba se stal hlas Jany Infeldové, kterou diváci znají například ze seriálu Rodinná pouta. Infeldová netrpí takzvaným hereckým zpíváním, které bývá někdy zbytečně dramatické. Zato umí text prodat s takovou profesionální jistotou, že posluchače nenápadně vtáhne do příběhu a potěší jej příjemnými barvami.

 

Konkurence pro Ebeny?

 

Texty, které Infeldová píše společně a Janem Vávrou, asi nejvíc přispívají k originalitě kapely. Hra s češtinou může být až rozkošná ve skladbě Pražské jaro, ve které jedna pointa přebíjí druhou.

Například: "Zatím nevím, co na tebe použiju za nástroj. Jsem trubka, ale vím, co je nátisk, tak se hoboj." V hodokvasu příměrů a obrazů nabízejí Jananas i vážnější témata, třeba o povrchnosti top večírků (Raut), výbuchu opožděné "mladosti" (Senior freestyle) nebo o vnitřní prázdnotě (Zálohovaná). Zároveň kapela ví, kdy má ve slovní květnatosti ubrat a soustředit se na přímočařejší vyznění.

Milostnou baladu Zapatama, jež vyhrála v soutěžní hitparádě Inkubátor na serveru i-legalne.cz, vystřihne jako popový hit, za který by se nemuselo stydět žádné rádio.

Melodická chytlavost v písních jako GPS nebo Bílý sex samozřejmě činí album Jananas atraktivnější, stejně jako písničkářský smysl pro humor.

Čas nejspíš ukáže, jestli v tomto triu vyroste konkurence bratrům Ebenům, Two Voices nebo Tomáši Klusovi. Každopádně album Jananas na to

má: je sdělné, hudebně svěží, zábavné i chytré. To je kombinace, již písničkáři obvykle vyvažují s obtížemi. A Jananas se to podařilo už na první studiové desce.

 

(Vladimír Vlasák, recenzent MF DNES)

 

---

 

Recenze: CD 70 %


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×