Sens - Honza Průša - musicserver.cz


obal alba

Tara Fuki

Sens
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Tara Fuki už deset let ukazují, jak zajímavé může být spojení dvou zpívajících violoncellistek a polštiny. Svou hudbou a náladou obohacují nejen mnohé české uši, úspěchy slaví i za našimi hranicemi. Právě přicházejí se čtvrtým albem "Sens". A opět je co poslouchat.

Tara Fuki na předešlém albu "Auris" nechali svou tvorbu rozkvést mnoha hosty a nástroji. Teď přicházejí v co nejspořejší a velmi intimní podobě. Sami za sebe, jen violoncella a zpěv s občasným minimálním použitím některého z dalších nástrojů. Jejich hudba se odhaluje, jak jen může, a svou niterností a něžností nevtíravě útočí na romantickou vlnu svých posluchačů.


V písních Tara Fuki cítíte hodně bolesti a smutku, trápení a melancholie. Jako z jiného světa ale působí titulní skladba "Sens", která k té nádherně monotematicky proslzené atmosféře vytváří příjemný kontrast, a to velmi důležitý. Odlehčuje napětí, dává nám oddechnout. Vytrhuje ze smutku, do kterého za chvíli už zase, tentokrát nadobro, zapadnete.


I tak ale zůstávají písně Doroty Barové a Andrey Konstankiewicz velmi jemné, citlivé a pokorné. Nenajdete v nich beznaděj. Díky tomu i smutek zachutná. Tara Fuki umějí jednoduchým způsobem a s minimálními prostředky - v podstatě jen hlasy a celly - vygradovat skladbu a udržet soustředění a pozornost, dynamiku. Příkladem je fantasticky dynamická "Kolorowe szkietka", která navíc vrcholí nečekaným říznutím do prázdna.
Tara Fuki se na albu "Sens" výrazově omezují na co nejintimnější výpověď a moc jim to sluší. Čistota, s jakou pak jejich hudba hovoří, je až nadpozemsky neuvěřitelná. Posloucháte ji a zcela přirozeně a jakoby mimochodem začínáte myslet na vznášející se pírko, s nímž si pohrávají poryvy větru. Na chmýří, lehkou pavučinu nebo první sněhovou vločku.


Ta křehkost, co výborně sehrané muzikantky, které jako by byly jediným, naprosto přirozeným a perfektně fungujícím mechanismem, vyzařují, je pro "Sens" určující. Je kouzelná, magická a opravdová. Senzační "Sens" si tak asi nepustíte v autě k řízení, ale spíš doma, večer, ke svíčkám. Je deskou, na kterou se vyplatí udělat si čas.

 

Honza Průša

9/10

http://musicserver.cz/clanek/32497/Tara-Fuki-Sens/


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×