Sens - Jakub Pech - Houser


obal alba

Tara Fuki

Sens
Dostupné varianty
CD 299 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Violoncellový tandem Tara Fuki přichází po třech letech se svým čtvrtým albem Sens.

Oproti jeho předchůdci Auris (Indies Scope, 2007), které duo zabydlelo řadou hostů, včetně členů Vertigo Quintetu, je tentokrát nahrávka postavena na bezprostřednosti a niternosti. Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz se ve studiu ocitly samy, jen se svými celly a pár dalšími nástroji. Za speciální zmínku stojí hlavně melodický perkusivní nástroj hang, který se dostane ke slovu v improvizované skladbě Moment – fascinující kovový „želví krunýř“ byl k vidění a slyšení před pár týdny na sérii křestních koncertů.

Jednou improvizací – písní Tobě – celá deska Sens hned začíná. Naladí do světa snových krajin Tara Fuki a pak už nás rozněžňují v Mojem serduszku, roztančí v titulní skladbě. Vždycky mívám slabost pro desky, kde je nejdelší hudební kus zároveň nejsilnější a člověk má dostatek se v něm ztratit, což je zde případ sedmi a půl minutové písně Pragniena, kde jedno cello se smyčcem napíná, zatímco druhé, hrané pizzicato kolébá. A hned jak Tara Fuki posluchače z tohoto sevření propustí, vrhnou ho do kaleidoskopu Kolorowe szkielka.

Vlastně jediným hostem na Sens je Rupert Neve, respektive jeden z jeho špičkových mikrofonních předzesilovačů (jak dvojice uvádí v bookletu). Díky němu jsou ty krásné hlasy, tentokrát s převahou Barové, zachyceny maximálně věrně; při reprodukci do sluchátek skoro jako by zněly přímo uvnitř hlavy.

Jakub Pech

5/5

http://www.houser.cz/hudba/cd/7296-tara-fuki-sens-indies-scope-2010.htm


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×