Romska Balada - Karel Souček - www.golias.cz


obal alba

Ida Kelarová a Škampovo kvarteto

Romská balada
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

„Jednomu Romovi zemřela žena, ale on nemohl plakat. Doktor mu předepsal, že musí plakat, jinak mu pukne srdce. Ale on plakat nemohl a začal od žalu zpívat...zpíval a srdce mu nepuklo.“ Tato příhoda je uvedena v bookletu alba Romská balada a přesně vystihuje jeho vyznění.
     Ida Kelarová, Desiderius Dužda, Tomáš Kačo a Škampovo kvarteto na něj nahráli velice smutné, dojemné, tíživé písně. Jejich aktéři, chudí, těžce pracující a osudem pronásledovaní Romové, by se ze svých životů museli zbláznit. Naštěstí je tu povznášející hudba, díky níž lze i ty nejtragičtější momenty překonat.
     Úvodní skladba Mamo je založena na klavíru, křehkém i bouřícím, a hlasu Idy Kelarové, klidném i vypjatém. Souzní dokonale a v obou je vrchovatě smutku, žalu, bolesti. V následné písni Merav, krátkém příběhu o umírání, se přidávají mohutné smyčce Škampova kvarteta. Ve zpěvu Tomáše Kača je všechen bol světa.
   Stejně silné city, tentokrát mezi rodiči a dětmi, přináší Amare čhavore. Ve vypjaté baladě Devloro miro se Desiderius Dužda obrací k Bohu a svěřuje se mu s těžkým životem, lyrická Bijav je prodchnuta láskou k lidem. Šun Devloro opět směřuje k Bohu, rozloučení s bratrem je zasvěcena O phral, které znovu dominuje klavír.
    Podobná témata zachycují i další skladby. Některé určují smyčce, jiné klavír, ale společná jim je nápaditá propracovanost, vnitřní napětí, práce s gradací a postupy klasické hudby. A vůbec není důležité, zda jsou křehké, lyrické nebo živější, temperamentnější. Stejně výrazný a pestrý je i vokál Idy Kelarové, technicky dokonalý a zároveň neobyčejně vřelý a vášnivý.
    Album mimo jiné dokazuje, že romská hudba nemusí spoléhat jen na svůj folklór, že se vyvíjí i dnes. S výjimkou tří skladeb jsou všechny autorské a skladatelsky i textařsky se o ně podělili Desiderius Dužda a Tomáš Kačo. A právě hudba a texty dokonale souzní, z jejich síly, ryzosti, přesvědčivosti a upřímnosti běhá mráz po zádech.
    Emocemi nabité texty se zabývají výhradně podstatnými věcmi, kterým dominuje láska. Z tohoto pohledu nahlížejí nejen na smrt, zoufalství a žal, ale také na spřízněnost, rodinnou pospolitost, tradice či přátelství. Na kost ohlodané básně, kde není slovíčko zbytečné. „Umřela mě máma/Sedím u ní a pláču/Její černé ruce líbám/Přes mé slzy ji nevidím.“ Z těchto stavů se lze jedině vyzpívat.
    Jak již název alba napovídá, všech třináct skladeb se slévá v jedinou baladu. Bez pauz, předělů, odpočinku. Přesto tato hodinová balada ani vteřinku nenudí, tak emočně silnou a celistvou deskou Romská balada je. A navíc posluchači mohou tyto pocity spoluprožít, neboť v bookletu nechybí překlady z romštiny do češtiny a angličtiny. Do všech detailů dotažená deska, která může pro česko-romské soužití udělat víc než deset Kocábových úřadů.

Hodnocení: 5 hvězdiček – zpěvem ke spáse duše

Karel Souček

www.golias.cz


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×