Hu - Pavel Zelinka, Aleš Stuchlý, Pavel Klusák - Radio Wave


obal alba

Dva

Hu
Dostupné varianty
CD 254 Kč
MP3 99 Kč
FLAC+mp3 149 Kč

Partnerské dvojice dominují dnešní nezávislé scéně všude po světě. Tedy až na Českou republiku, kde jejich nedostatek ale vyvažují manželé Bára a Jan Kratochvílovi, kteří si říkají Dva. Už jejich druhá deska byla senzací a přinesla duu Anděla v kategorii alternativní hudba. Tento týden vychází Báře s Janem třetí album Hu s konceptem popu z neexistujících rádií.

Za Radio Wave máme radost, že je dohromady spojila práce na rozhlasovém útvaru – dramatizaci sci-fi hry podle Isaaca Asimova Bezděčné vítězství. Podobně sci-fi se jeví i raketový start, kterým indie dvojička frontálním útokem vedeným z kuchyně nejdříve srovnala do latě domácí konkurenci a posléze si vydobyla respektované postavení i v zahraničí. Po sérii prací pro film a divadlo vydali v roce 2008 album Fonók, které představilo také další specialitu kapely, umělý jazyk, v němž jsou nazpívány všechny položky desky.

„Novinka Hu nepostrádá invenci ani specifický humor, přesto nedisponuje silou desky první - je sice hutná a sytá (skoro jako huspenina), ale nevybízí k žádnému velkému pátrání. Koncept třinácti skladeb ve fiktivních světových jazycích, zaslechnutých na neexistujících rozhlasových stanicích sice pěkně navazuje na předchozí motiv hudby imaginárních národů, nicméně co do zvolené poetiky jde tu trochu o opakovaný vtip. Striktně analogový způsob nahrávání, dadaistické popěvky, zručnost berlínského producenta Jayropea, zvuky z hračkářství i „dřezový" beatbox jsou zbraně, které fungují i tentokrát, jenže jsme ochuzeni o prvek překvapení,“ říká o novince invenční manželské dvojice redaktor Aleš Stuchlý. Poslechněte si celou recenzi!
Recenze alba Hu od projektu Dva I.
DOWNLOAD (STÁHNOUT)STREAM  



‚Spuluspiklenec‘ a hudební publicista Pavel Klusák je o poznání méně zdrženlivý: „Už na první desce jsem se musel divit, že všechny ty vykračující si cirkusácké rytmy, ta pulsující staccata, ve kterých se elektronika proplétá s kytarou, klarinetem, banjem, saxofonem, nejsou přes míru. Na albu Hu rozhodně nezmizely, ale vine se tu víc řekněme melancholičtějších, šansonových intermezz. Trochu to vypadá, jako by ti potulní baviči, co svou hatmatilkou prozpěvují z nezávislých pódií v Pobaltí, Německu i mezi opicemi na ostrově Reunion, odkryli z klaunského života i zastavení, únavu, nostalgii.“ Poslechněte si jeho recenzi!

Recenze alba Hu od projektu Dva II.
DOWNLOAD (STÁHNOUT) STREAM  

 

Pavel Zelinka

http://www.rozhlas.cz/radiowave/musiccheck/_zprava/793091


Zpátky na stránku s albem
O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×